/ iStock/Getty Images
Над 70% от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на обработените декларации е малко над 130 000
Над 100 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщиха от Национална агенция за приходите.

НАП обясни как ще плащаме данъци и осигуровки в извънредно положение

Над 70 % от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на обработените декларации е малко над 130 000.
От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК).

НАП с видео инструкции как да се попълват данъчни декларации (ВИДЕО)

Към момента над 640 000 граждани имат активен ПИК, който могат да използват за всички е-услуги на приходното ведомство. Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни, допълват от НАП.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

НАП ще актуализира два пъти дневно здравния статус

Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията. Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700/ 18-700 от 8:30 часа до 18:00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.