Наблюдава се тенденция на отпадане на фрий сървърите в интернет
Наблюдава се тенденция на отпадане на фрий сървърите в интернет / netinfo

14 лица са осъдени през миналата година за незаконно притежаване и разпространение на интелектуална собственост. Това обяви вътрешният министър Румен Петков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за оставането на България в черния списък за пиратства на САЩ.

През 2006 година са осъществени 1273 специализирани полицейски акции за незаконно притежание и разпространение на интелектуална собственост. Проверени са близо 3000 търговски обекта. Образувани са 142 полицейски производства и се водят три следствени дела, отчете министърът. Най-много нарушения са регистрирани във Варна, Бургас, София, Русе и Благоевград.

Петков посочи, че за миналата година е налице тенденция за отпадане на фрий сърварите, като начин за тегленето на пиратски филми и музика.

На въпрос на ДСБ за прилагането на новия закон за МВР Румен Петков отбеляза, че сега много по-малко дела се връщат за доразследване.

Според Екатерина Михайлова след 1 май 2006 година всички актове и действия на непредназначените по новия закон дознатели могат да се смятат за нищожни и страната ни да бъде съдена от потърпевши.

По думите на Петков тази перспектива не е реалистична.