/ БТА
На връх Шипка започна тържественото честване на националния празник на България – 3 март, и 145-ата годишнина от Освобождението. Началото на честванията беше дадено с изпълнения на хора на музикалната лаборатория за човека „България пее" на маестро Йордан Камджалов при тържествения подход към Паметника на Свободата

Служебният министър-председател Гълъб Донев, който участва в отбелязването на празника, ще приеме почетния караул по-късно. Честването продължава със заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Премиерът участва и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата. 

Честваме 145 години от Освобождението на България

Стотици българи от двете страни на Балкана се изкачиха по стъпалата към историческия паметник, за да отдадат почит към загиналите за Освобождението на България. 

Ограничено е движението към паметника „Шипка“

Честванията по случай националния празник на Република България са организирани от Община Габрово. 

В София президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин, където се отдава почит пред паметта на загиналите за свободата на България. 
Ралица Стефанова, Радослав Николов/БТА