С официални чествания и тържества в цялата страна България отбелязва Националния празник - 3 март. Честваме 145 години от Освобождението на България. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

От Националната служба за охрана (НСО) предприемат мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София за Националния празник на България - 3 март 2023 г. (петък), съобщиха от НСО.

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигуряван през три пункта за проверка – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и един пункт на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“), пишат от НСО.

Служителите на НСО ще проверяват за предмети, общоопасни средства и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван, предупреждават от НСО.

Официалните церемонии:

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войн в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март и 145-ата годишнина от Освобождението.

В 11.30 часа премиерът ще приеме почетния караул, след което ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите войни, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

В 11.45 часа министър-председателят Донев ще отправи приветствие по случай Националния празник. Премиерът ще участва и в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов, заместник-министрите Теодора Генчовска и Катерина Граматикова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествените прояви в чест на Националния празник 3 март в София.

145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана от 11.00 ч. пред Паметника на незнайния войн в София с тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България. В него ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. По време на церемонията, при изпълнение на химна, ще бъде произведен салют от 20 артилерийски залпа.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

От 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското войнство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

В много градове честванията започвнаха още на 2 март. В Казанлък на площад „Севтополис“ от 16.00 ч. бе издигнато националното знаме, а в 18,30 ч. в Сопот се състоя тържествена проверка (заря) с участието на военнослужещи и военния духов оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово. По същото време в Благоевград и Оряхово проверки (зари) проведоха военнослужещите от 3-то бригадно командване. В 19.00 ч. започна тържествена проверка(заря) в Челопеч с участието на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции. От 18,30 ч. в Провадия се състоя тържествена проверка(заря), в която участваха представителна част на ВВМУ. От 19.00 ч. в град Бяла тържествена проверка (заря) проведоха военнослужещите от НВУ.

По-рано в с. Гроздьово, община Долни Чифлик, почетен караул и Представителният духов оркестър на ВМС участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите руски воини.

На 3 март военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението в с редица градове в страната:

Карлово (10.00 ч., площад „20-ти юли“), Белене (9.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във воините беленчани), Свищов (на площад „Алеко“ от 11.00 ч. и на площад „Свобода“ от 11.30 ч.), Плевен (11.00 ч. на площад „Възраждане”), Благоевград (10.30 ч. полагане на венци и цветя на паметната плоча на първия освободител на града - майор Орлински и 11.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Разлог (18.00 ч. пред паметника на Васил Левски), Враца и Бяла Слатина (10.30 ч. на централните площади в градовете), Монтана и Козлодуй (11.00 ч.), Стара Загора (Тържествата започват в 10.30 ч. пред Общината), Димитровград и Хасково (11.00 ч. на централните площади в градовете), Ямбол (10.00 ч. пред Общината), Чирпан (10.30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11.00 ритуал по полагане на венци пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. Устово, Асеновград (10.30 паметника на прапоршик Вишняков в двора на църквата „Свети Димитър“, а след това на площад „Николай Хайтов“), Пловдив (13.30 ч. поднасяне на венци пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11.00 ч. площад „Независимост“), Русе (11.00 часа - Паметника на Свободата), Велико Търново (10.30 ч. в центъра на града) и Шумен (19.00 ч на площад „Кристал“), Добрич (10.00 ч. пред мемориален комплекс „Хан Аспарух“), Бургас (10.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“), Созопол (10.00 ч. в центъра на града) Варна (10.00 ч. – ритуали по поднасяне на венци и цветя), Черноморец (11.00ч.).

С проверки (зари) на 3 март Националният празник ще бъде отбелязан и в Пловдив от 18.30 ч., Варна – 19,30 ч., в Сливен от 19.00 ч., Сандански от 17.30 ч. и Чепеларе от 19.00 ч.
БГНЕС