На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари
На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари
54336
На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари
  • На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари

Прокуратурата повдигна обвинения срещу собствениците на медийна група „България холдинг" Любомир Павлов и Огнян Донев. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. На Павлов и Донев е наложена парична гаранция от по 50 000 лв. за всеки.

Tри са обвиненията, които Софийската градска прокуратура повдига срещу Павлов- за пране на пари, документна измама и невярно документиране. Срещу Огнян Донев е повдигнато обвинение за пране на пари. Наблюдаващият прокурор е събрал доказателства за това, че чрез четири фалшиви документа Павлов съзнателно е дал възможност на Донев да получи чуждо движимо имущество или 43 % от акциите на медийната група, заяви говорителят на прокуратурата Ромяна Арнаудова.

„Впоследствие 40 процента от общо придобитите преди това 83 процента от дяловете са били върнати на Любомир Павлов и това според нас е пране на пари, тъй като тази сделка е осъществена с имущество, което е било придобито чрез тежко умишлено престъпление, а именно документната измама", каза тя.

Арнаудова уточни, че няма конкретна сума пари, която е изпрана, а става въпрос за дружествени дялове.

Чуйте говорителката на СГП Румяна Арнаудова за обвиненията срещу Любомир Павлов и Огнян Донев:

По-рано през деня двамата бизнесмени бяха призовани в Националната следствена служба заедно с адвокатите си. Огнян Донев не пожела да коментира повода за посещението си, както и дали са му повдигнати обвинения, а Любомир Павлов определи обвиненията срещу себе си като „смехотворни". „Моят коментар е, че инвестицията, както е направена, не е особено ефективна. Не знам, може би 1 млн. са били малко пари, но обвинението е смехотворно. Нещата тръгнаха от подписите на Христо Грозев. Този въпрос ще го разследваме. Ние смятаме да сезираме прокуратурата за набеждаване", каза Павлов.

Павлов е подал сигнал до прокуратурата във връзка с разпространения преди седмица в медиите запис на разговор между него и неизвестно лице, според който той е водил целенасочена кампания срещу определени политици.

Чуйте коментара за Любомир Павлов за обвиненията срещу него:

По повод твърденията на Любомир Павлов, че наблюдаващият прокурор Момчил Георгиев е бил подкупен с 1 млн. лв., за да работи срещу него, Арнаудова заяви, че не приема твърденията на сериозно.

 

На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари
netinfo

Огнян Донев е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Софарма" АД. Той е председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Участвува в управителните или контролни органи на редица дружества.

На Любомир Павлов и Огнян Донев са повдигнати обвинения за пране на пари
netinfo

Любомир Павлов е председател на Съюза на издателите в България. Той е бил депутат, създател на радио и вестник с името Експрес в началото на 90-те години. Член на борда на директорите и председател на Надзорния съвет на Общинска банка в периода 1997-1998 година.

През април 2011 година Агенцията по вписванията регистрира 83% от капитала на „Медийна група България холдинг", която издава вестниците „Труд" и „24 часа" като собственост на Огнян Донев и Любомир Павлов, а останалите 17% - притежание на фирма „Бг принтмедия" с управители Любомир Павлов и Христо Грозев. След това започна битка за преразпределение на дяловете и пререкания между собствениците. Миналата година споровете за контрол на дяловете върху двата големи всекидневника ескалираха, когато съдия-изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат, където те се печатат и наложи запор на имуществото на вестниците по искане на Грозев. Грозев беше върнат в управата на холдинга. Битката обаче беше спечелена от Павлов и Донев, след като на втора инстанция Софийският апелативен съд отмени решението и вдигна запора.