„Чуждестранните туристи ще могат да влязат в България и да почиват у нас, след като покажат удостоверение, че са им положени дозите от съответната ваксина. Ако нямат такова, те ще трябва да покажат отрицателен PCR тест или антигенен тест”. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова пред NOVA.

„Фирмите, които предлагат антигенни тестове и които ще бъдат признавани, ще бъдат обявени на сайта на Министерството на здравеопазването”, каза още тя.

Какви са възможностите за влизане на руски туристи у нас

По думите й правилата, които са определили в Гърция ще влязат в сила от 15 май. „Ние стартираме сезона по-рано, затова въвеждаме правилата от 1 май и то с тези изисквания”, посочи Николова.

„Добрата новина е, че руските туристи идват. Те ще влизат по същия режим от 1 май. Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм”, каза още тя.

Според нея румънските туристи също са готови да почиват у нас. „За най е най-важно да уверим чуждестранните туристи, че сме безопасна дестинация”, коментира още Марияна Николова.

Николова: В готовност сме да започнем летния туристически сезон (ВИДЕО)

Тя коментира и възможността на границите ни да има коридори, с които да се разделя потокът от влизащи в страната на ваксинирани и на такива, с отрицателен PCR тест или антигенен тест, с цел по-лесното и бързо преминаване през пунктове.

„Водят се разговори от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта и по повод на такъв тип коридори. Уточняваме това в момента с румънците. Ще има възможност тези, които са ваксинирани да преминават по един ред, а тези, които представят други документи за влизане – по друг. По-бърз достъп ще имат ваксинираните и те ще бъдат пропускани приоритетно. Това може да стане на сухопътните граници, за летищата е ясно – там има и гранична проверка, която изисква проверка на документи”, посочи Николова.

Туристическото министерство започва рекламна кампания под наслов „Безопасно Лято 2021“

И допълни: „Обсъжда се възможност и за допълнителни гранични пунктов с оглед улесняване на притока, тъй като очакваме огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили”.

Целия разговор гледайте във видеото.