Мъже на токчета срещу насилието над жени
Мъже на токчета срещу насилието над жени / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Мъже на токчета срещу насилието над жени
62354
Мъже на токчета срещу насилието над жени
  • Мъже на токчета срещу насилието над жени

Петдесетина мъже преминаха днес пешеходната зона на столичния булевард „Витоша" с дамски обувки. Демонстрацията се провежда за първи път у нас и изразява солидарността на мъжете срещу насилието над жени.

Според експерти всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, а в 80 % от случаите насилникът е познат на дамите.

„Извърви километър с нейните обувки" е пилотна инициатива за нашата страна, с която доброволци показват съпричастност към станалите жертви на насилие, поясни Преслава Лилова от Българския червен кръст, който съвместно с Българския хелзинкски комитет организира демонстрацията у нас.

„Целта на инициативата е по забавен начин да привлечем общественото внимание в борбата срещу насилието върху жени и разбира се, искаме да популяризираме уважението към жените, а също така и култура на ненасилие мир в българското общество. Това се опитваме да го направим, като използваме метафората за високата обувка или обувката на висок ток, така че да се солидаризира с поговорката, че няма как да се опознае един човек, ако наистина не влезеш в обувките му и не изминеш известно разстояние в тях, за да знаеш как се чувства", обясни Лилова.

Мъже на токчета срещу насилието над жени
netinfo

250 000 българки са жертва на сексуален тормоз, а почти 80 на сто от жертвите споделят, че основните причини за насилието са свързани с парите. Тази тревожна статистика ражда идеята за днешната демонстрация.

Кампанията дава началото си в САЩ, а за дебюта й в България желание за участие бяха изразили чрез социалните мрежи над 300 души, но в реализирането на инициативата на столичния булевард „Витоша" се събраха доста по-малко хора.

В световната инициатива днес най-атрактивни днес са били канадците, тъй като в демонстрацията там са се включили дори органите на реда.

Мъже на токчета срещу насилието над жени
netinfo