Мъж почина след дълго обикаляне по болниците
Мъж почина след дълго обикаляне по болниците / netinfo

Мъж от София на 42-години почина от проблеми със сърцето в линейката, след като в продължение на часове е бил разкарван в различни болници. Той отказал предложението да бъде хоспитализиран в първото здравно заведение и на своя отговорност отишъл в друго. То не било специализирано за сърдечни болести, а по пътя към специализирана клиника пациентът починал.

Проблемите на Цветко Начев започнали в неделя по обед, докато бил на работа в района на летището. Прилошало му, а екипът на линейката го закарал в болница „Света Анна” – бившата Окръжна, заради съмнения, че има заболяване в сърдечната област. Пред Дарик директорът на болницата Димитър Димитров разказа:

„Пациентът е постъпил при нас към 14.00 часа, прегледан е, установена е аневризма или съмнение за инфаркт, мъжът е отказал хоспитализация, защото е имал близка в ИСУЛ и оттук с екип на Спешна помощ е закаран в ИСУЛ”.

В „Света Анна” била поставена диагнозата дисекираща аневризма на гръдната аорта, която била потвърдена по-късно в ИСУЛ – „Царица Йоана”. Там обаче няма специализирана кардиохирургия, която изисква специална апаратура и специален екип. Лекарите от „Царица Йоана” поискали и получили от Спешна помощ реанимобил, за да бъде закаран Цветан в болница „Света Екатерина”. Там екип очаквал болния, разказа пред Дарик шефът на кардиологичната клиника на  ИСУЛ доц. Асен Гудев:

„Има такива заболявания, където човек може да умре за много кратко време, това е много трудна диагноза, нетипична за тази възраст. При нас той не може да бъде опериран, защото няма кардиохирургия. Все едно Дарик радио може ли да излъчват телевизия. То ако може да бъде опериран при нас, щеше да бъде опериран. Кардиохирургията е успешна където е т.н. "high volume център", добави още Гудев.

В интервю за Дарик директорът на Спешна помощ д-р Гелев потвърди информацията, че пациентът е отказал да бъде лекуван в Окръжна болница и добави, че линейките са пристигали бързо, включително и реанимобилът. Засега не можем да установим връзка с близки на Цветко Начев.