МВР вече с генерален комисар
МВР вече с генерален комисар / Sofia Photo Agency

Начело на професионалното ръководство на МВР вече ще стои генерален комисар, а не главен секретар. Такава промяна в закона за МВР одобриха окончателно депутатите от вътрешната комисия. От опозицията остро възразиха срещу разширените правомощия на генералния комисар, защото той вече ще ръководи и организира дейността на структурите в МВР. Според десницата това означа, че министърът вече няма да е органът на властта във ведомството.

Първи от продължилото близо 3 часа извънредно заседание на вътрешната парламентарна комисия излезе председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов, който беше възмутен от това, че се е обсъждало заместник-генералните комисари да са трима.

„Това напълно ще удовлетвори тройната коалиция, ще има по един заместник от всяка партия, а генерален комисар ми звучи като навремето генерален секретар на комунистическата партия”, каза Бакалов.

Той и заподозря, че на следващото извънредно заседание на вътрешната комисия, насрочено за вторник във времето, когато са редовните изяви на партийните ръководства на опозицията, може да бъде прегласувано решението от вчера ДОТИ и ДОИ да не бъдат обособени в агенция в МВР. По думите му от ДПС имали апетит да я оглавят.

Депутатите от ДСБ в комисията пък бяха шокирани от разширените правомощия на бъдещия генерален комисар.

„Отпадна най-важната функция на министъра – да организира и ръководи министерството, така ще бъде затруднен парламентарния контрол над ведомството”, посочи Елиана Масева.

Вътрешният министър Михаил Миков определи като абсурдни критиките на опозицията. „Не се чувствам ощетен откъм функции, имам достатъчно правомощия, мога да разреше или отменя дадена операция, разпоредена от главният секретар”, посочи Миков.