МВР създава сектор за борба с трафика на хора
МВР създава сектор за борба с трафика на хора / снимка: БГНЕС, архив

Ново звено за противодействие на трафика на хора ще има в МВР, това каза пред БНТ главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Независимо че в ДАНС има подобна структура, в МВР се създава сектор за борба с незаконния трафик на хора. По случая с малката Мария е образувано досъдебно производство затова, че майката е дала съгласие за продажба на бебето си в чужбина, каза Лазаров.

Главният секретар на скри, че е бил изненадан от самото завръщане на Гълъбин Боевски в България. Той обаче призна, че МВР е знаело по-рано, че е искан паспорт за арестувания бивш спортист и е дало съгласие за издаването му.

За студентската окупация Лазаров каза: "МВР и Държавна сигурност отдавна излязоха от университетите. Това си е тяхна работа ще учат ли и как ще учат. От гледна точка на това дали са провокирани за тези техни действия - това са пълнолетни, разумни, грамотни хора. Те да вземат своето решение как ще процедират оттук нататък. А това кой ги провокира си е техен проблем", дистанцира се Лазаров от предположенията за провокации сред студентите.

Това не е проблем на МВР до момента, до който няма престъпление, допълни той. Лазаров каза, че не се разследва сблъсъкът в Ректората на СУ между студенти "за" и "против" окупацията на ВУЗ-а.

Сред основните очаквания за бюджета на ВМР за 2014 година Лазаров изведе като основно очакването за по-високи заплати на хората работещи в системата на МВР.