МВР има воля да затвори страницата с досиетата, обещава Цветанов
МВР има воля да затвори страницата с досиетата, обещава Цветанов / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
МВР има воля да затвори страницата с досиетата обещава Цветанов
36420
МВР има воля да затвори страницата с досиетата обещава Цветанов
Цветанов за случая в Стара Загора
  • МВР има воля да затвори страницата с досиетата обещава Цветанов
  • Цветанов за случая в Стара Загора

В края на януари всички досиета ще бъдат предадени на Комисията. Министерството на вътрешните работи и правителството ще покажат, че има политическата воля да затворят тази страница. Ще бъде ясно всичко за всеки, който е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Това каза в Стара Загора министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По този начин МВР няма да съхранява досиетата на Прехода и всеки един гражданин ще може да получава информация кой какъв е, коментира министър Цветанов. Той допълни, че няма никаква пречка да бъде прието и подобно законодателство.

Министърът на вътрешните работи коментира в Стара Загора и случая с лекарите от Горна Оряховица. „Трябва да се прегледа всичко, което ни е дадено като експертиза и да видим защо се получи това несъответствие от разговорите, които бяха водени и данните от експертизата”, каза той.

„Първите часове се говори за живо дете, което мърда. Говори се, че детето трябва да бъде премерено и то трябва да бъде под 500 грама, а трупчето преди аутопсията тежи над 700 грама. Експертизата доказва, че майката е била бременна в 24-25 седмица. Има много въпросителни защо и по този начин са говорили тези доктори”, коментира министър Цветанов.

„Или е липса на професионализъм, защото аз не смятам, че един гинеколог не може да прецени дали детето е мъртво или не и в 17-ия час той да го слага в кувьоз. Какво е  подтикнало да се вземе това решение и да го сложи в кувьоз”, запита Цветанов. „Ние сме действали при подадената информация. При контрола, който имаше, при подобни разговори, единственото, което можехме да направим е да разпитаме всички лекари, които имат отношение към този случай, коментира още министърът.

Министър Цветан Цветанов заяви още, че към момента президентските избори не го интересуват и не се възприема като кандидат за президент. В Стара Загора той присъства на официалното откриване на сградата на Второ районно полицейско управление.

Новина от Стара Загора