МВнР: Отношенията между България и Япония се развиват динамично
МВнР: Отношенията между България и Япония се развиват динамично / netinfo

Отношенията между България и Япония се развиват динамично и при общо желание за активизиране и разширяване на двустранните връзки в политическата, икономическата и културната област.

Това стана ясно на среща на министъра на външните работи Ивайло Калфин с делегация от Камарата на съветниците (Горната камара) на японския парламент, водена от заместник-председателя на Камарата Гийчи Цунода. Делегацията е на официално посещение у нас от 3 до 6 септември 2006 г. по покана на заместник-председателя на Народното събрание Юнал Лютфи.

По време на разговорите беше дадена висока оценка на интензивния парламентарен обмен между двете страни като важен елемент от политическия диалог на високо равнище.

Калфин изрази увереност, че предстоящото членство на България в Европейския съюз ще създаде условия за разширяване на сътрудничеството в икономическата област и благодари за оказваната от Япония подкрепа за важни инфраструктурни проекти у нас.

Цунода се ангажира да лобира пред японското правителство за създаване на нови възможности за икономическо подпомагане след присъединяването на България към Европейския съюз.

На срещата бяха разменени мнения и по други актуални международни въпроси като реформата на ООН, ядрените програми на Северна Корея и Иран, ситуацията в Близкия Изток. По всички засегнати теми беше отбелязано сходството в позициите на двете страни.