Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център „Рейнбоу хъб“ в столицата, което оценява като недопустима проява на нетолерантност и погазване на правата на човека и основни свободи на граждани на Република България. Това заяви генералният директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска по време на среща с представители на неправителствени организации по повод нападението на 30 октомври 2021 г.  срещу общностния център „Рейнбоу хъб“.
 
Боян Расате за нападението в ЛГБТИ организация: Не участвах в това нещо (ВИДЕО)

По време на срещата Министерството на външните работи изрази съжаление за преживяното насилие. Подчертано бе, че защитата на човешкото достойнство и свободата на личността са основни демократични ценности, а прояви на хомофобия и омраза нямат място в българското общество.
 
Срещата бе организирана в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до министъра на външните работи. Бяха обсъдени възможности за задълбочаване на взаимодействието между държавните институции и неправителствения сектор с цел противодействие на подобни негативни явления и насърчаване на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.
 
11 посолства осъдиха нападението в център на ЛГБТИ общността

Генералният директор по глобалните въпроси в МВнР отбеляза, че една от приоритетните теми на външната политика на Република България в правозащитната област е именно борбата срещу дискриминацията и нетолерантността. В тази връзка МВнР призовава отговорните институции за внимателно и безпристрастно разследване на случая, като се вземат всички възможни мерки за налагане на предвидените в закона санкции.
 
Представителите на неправителствените организации бяха уверени по време на срещата, че МВнР ще продължава да създава необходимите предпоставки за утвърждаване на среда, свободна от прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, ЕС  и ООН.