МС и Световната банка ще проверяват Фонд Научни изследвания
МС и Световната банка ще проверяват Фонд Научни изследвания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
започва проверка на Инспектората на МС във Фонд "Научни изследвания", проверка ще има и от Световната банка
59837
започва проверка на Инспектората на МС във Фонд "Научни изследвания", проверка ще има и от Световната банка
  • започва проверка на Инспектората на МС във Фонд "Научни изследвания", проверка ще има и от Световната банка

Инспекторатът към Министерския съвет ще направи проверка на работата във Фонда за научни изследвания, а работна група на Световната банка ще провери допълнително конкурсната процедура за тази година. Това съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов след среща с представители на протестиращите учени, която се проведе при премиера Бойко Борисов.

Проверката на инспектората трябва да бъде готова до Коледа, а от началото на годината ще има и нов правилник за дейността на фонда.

"Проверките, които бяха приети като възможност за изчистване на проблемите, отговарят на всички наши притеснения. Надяваме се да свършат в скоро време и оттам да се вземат адекватните решения", каза професор Николай Денков от факултета по химия в Софийския университет.

Неговият колега професор Тони Спасов заяви: "Премиерът много ясно каза, че България има нужда от своите силни учени и научните институции, заедно с Министерство на образованието, младежта и науката и институциите, които работят за българската наука, трябва да работят заедно, защото общество, което се базира на знание, нови технологии и иновации, е абсурдно без силна наука".

"Ако има ощетени проекти, които не са спечелили, в момента тече процедура и всички, които се смятат за ощетени си четат рецензиите и подадат възражения, те ще бъдат преразгледани. Има заделени още 2 млн. лева във фонда точно за ощетените, за които, ако се установи, че трябва да бъдат финансирани, ще бъдат финансирани", коментира министър Игнатов.