Между 150 и 300 лева се предлага на лекари, за да издадат фалшив COVID сертификат за ваксинация. Търговия със сертификати има и в интернет, показва проверка на NOVA.

Адвокати предупредиха, че законът предвижда лишаване от свобода, ако престъплението бъде доказано.

Обявите в т. нар „тъмен интернет” се оказват стотици. „Ако човек иска да злоупотреби, той може да го направи. Ще видите хора, които го продават, купувате си го и това е. Процедурата е абсолютно същата, каквато и легитимната, с изключение на самото ваксиниране”, каза Константин Веселинов.

Почти сигурно е, че зад обявите стоят български хакери, казват специалистите. „Ако ще продава български сертификати, предполага се, че ще има връзка тук. Иначе откъде ще имат номерата на сертификатите и спецификациите за тях?, коментира Веселинов.

Проследяването на „продавача" обаче може да е невъзможно, смятат експертите, тъй като най-вероятно той не действа на територията на България. Лекари у нас разказват, че в кабинетите им често влизат пациенти, готови да платят за сертификат, без да искат ваксина.

„Почти не знам колега, който да не е бил атакуван и то ежечасно и ежедневно от такива искания. Вече се появиха и лица, които обикалят от лекар на лекар и сравняват цени. Намерили са някаква цена и търсят по-евтина”, казва д-р Георги Миндов.

Цените, за които е чувал от пациентите започват от 100 и стигат до над 300 лева. „Повечето хора имат някакво обяснение защо не се ваксинират. Никой не е казал „аз съм антиваксър”. Казват, че имат някакво заболяване, преболедували са, имат антитела – изтъква се някаква причина”, добавя Миндов.

Здравните власти вече проверяват сигнали за лекари, имунизирали много хора от различни краища на страната. „Имаше съобщение съвсем скоро от една РЗИ, че виждат човек, който прави голям брой ваксинации. Когато проверихме списъка му се оказа, че има хора от Благоевград, Несебър, Елхово и къде ли не. Не е невъзможно по някаква причина да са били там, но е малко странно”, заяви доц. Ангел Кунчев.

"И все пак - дали наистина е поставена ваксина, нямало как да се докаже медицински, защото при някои хора препаратите не изграждат антитела в организма. Всеки един такъв случай ще се оправдае в съда, че той е точно от тези", допълва Кунчев.

Адвокати също признават, че доказването на измамата ще е трудно, тъй като сертификатите се издават от единен портал.

„На практика лекарят просто въвежда една информация в системата и тя автоматично издава сертификат, т.е. в случая е налице снабдяване с лъжливо свидетелство за здравословното състояние”, посочва Силвия Петкова.

За това законът предвижда затвор до 2 години, но не и отнемане на лекарски права. Затвор грози и получилите документа. Хората с фалшиви сертификати обаче могат да бъдат съдени и за всеки отделен път, когато използват документа.

„Например при преминаване на граница с цел да не бъдат поставени под някакви ограничителни мерки като карантина се предвижда отново същото наказание – до две години или пробация”, казва  Силвия Петкова.
NOVA