"На Миков и колегите му само чукове и сърпове са в главите им. Ако мнението му беше ценно за мен, вероятно трябваше да се обидя. Ще отмина това, което каза, за да му дам възможност и той да го забрави".

Така здравният министър Петър Москов коментира в „Здравей, България" по Нова телевизия призива на лидера на "БСП лява България" Михаил Миков Москов да си събира чуковете.

Защо КС спря реформата на Москов

Опозицията в парламента поиска оставката на Москов, след като Конституционният съд отмени част от здравната му реформа.

"Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Там, където аз като вносител не съм конкретизирал нещо, това ще бъде прецизирано и съобразено с мотивите на КС", заяви Москов.

Той отново заяви, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват.

„Моето мнение вероятно е най-близко до това на Филип Димитров. По неговите думи казусът е въпрос на литературен анализ", добави Москов.

Дянков за здравната политика: Вадят се екзотични и вредни идеи

В основния пакет бяха включени заболявания, чието лечение не търпи отлагане и са масови, като например сърдечно-съдовите. Идеята беше те да се покриват изцяло от Здравната каса.

От друга страна, за лечението на болестите в допълнителния пакет трябваше да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет попадаха заболявания, които не са животозастрашаващи. С решението на Конституционния съд всичко това отпада.

Хаосът в здравната система е неизбежен, смятат експерти

"Пакетите не са разделени по заболяване, а по стадий на заболяването", уточни Москов.

На въпрос дали очаква да бъде изключен от ДСБ, Петър Москов заяви: „Не съм го чул и не го очаквам". Той добави, че на ДСБ им предстои национално отчетно събрание и там ще се вземат по-скоро политически, а не персонални решения.

„ДСБ не трябва и не може да бъде разцепвано", обобщи здравният министър.

Източник: Novanews.bg