Мощен трус край Перник, най-силният с епицентър у нас от 70 години
Мощен трус край Перник, най-силният с епицентър у нас от 70 години / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Разкази от първо лице
53678
Разкази от първо лице
Пламен Алексиев
Реакции на слушатели след труса
Реакции на слушатели
Николай Милошев
Тодор Бързилов
Иво Петров, областен управител на Перник
  • Разкази от първо лице
  • Пламен Алексиев
  • Реакции на слушатели след труса
  • Реакции на слушатели
  • Николай Милошев
  • Тодор Бързилов
  • Иво Петров, областен управител на Перник

Силно земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля България. Трусът е регистриран в 3.00 ч. след полунощ на 22 май, на 10 км запад-югозапад от Перник, в района на Рударци. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора, съобщи Европейският сеизмологичен център.

Няма данни за сериозно пострадали хора. Десетки граждани с високо кръвно са постъпили в „Пирогов”. В болницата в Перник са приети двама души с инсулт. Лечебното заведение е приело и пациенти с порезни рани.

Нанесени са значителни материални щети в районите, където трусът беше усетен най-силно - Перник, София, Радомир и Рударци. Жителите на 19-етажен блок в столичния кв. „Борово” са се евакуирали веднага след труса, тъй като сградата не е в добро състояние. Ще бъде направен оглед на блока. Ще бъде заварен и панел върху блок 460А в жк „Надежда”. Подадени са сигнали и за щети в блокове в район „Люлин”.

Силното земетресение беше последвано от серия вторични трусове, най-силният от тях беше регистриран в 4.31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4,7 по Рихтер. Около 5.15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4,3 по Рихтер.

Над 1100 сигнала са регистрирани в часовете след земетресението, докъм 7.30 ч. в Националната система 112, съобщиха от МВР. Първото повикване е постъпило в 3.02 часа. Основните обаждания са свързани с паднали комини и керемиди, напукани мазилки и стени и са от Перник, Радомир и София. Най-голям брой сигнали са били подадени от София и Перник. Общо 150 от повикванията на гражданите са за медицински проблеми - сърдечни и хипертонични кризи. Всички постъпили сигнали своевременно са пренасочени към компетентните институции - ПБЗН, МВР и общините.

Ситуацията в Перник след земетресението

Кризисният щаб, който беше сформиран незабавно след силния трус от изминалата нощ, в Перник реши в общината да бъде обявено бедствено положение. През целия ден щабът заседава на всеки три часа за оценка на обстановката и предприемане на нови действия, ако такива се налагат. Тези мерки остават в сила, увери в следобените часове Иво Петров, областен управител на града пред Дарик.

Все още има напрежение в региона, въпреки че хората започват да се прибират по домовете си, каза още Петров. „Най-важното е, че нямаме жертви на територията на област Перник. Основно проверяваме сградите, които имат обществен достъп -  училища, читалища, административни сгради, банки, за да установим какви са пораженията и щетите и дали могат те да придобият нормално състояние, за да могат да бъдат отворени и да продължават да работят”, посочи той.

Обстановката в Перник, Радомир и Рударци в ранните часове след труса изглежда идентично - родители, деца и възрастни хора, събрани на пейките пред домовете си или в градските паркове, говорят, проверяват близки по телефона и споделят ужаса от преживяното. Има напуквания по сградите, паднали комини в Перник и околните села, но тепърва ще се изчисляват материалните щетите в областта. Кметът на града Росица Янакиева обяви още в ранните часове неприсъствен ден в училищата и детските градини в Перник.

Паднала кула на ТЕЦ „Перник” остави без топла вода жителите на миньорския град. От Кризисния щаб увериха, че тази вечер перничани ще имат топла вода в домовете си. За тези, които няма къде да пренощуват, щабът е осигурил терени за временно настаняване. 30 души са потърсили лекарска помощ в болницата в Перник заради прорезни рани от паднали предмети.

Освен къщите и апартаментите, сериозни щети понесе и храмът „Св. Йоан Рилски” в центъра на Перник. Пропукани стени и обелени икони - това беше статистиката от труса минути след вторичните трусове в миньорския град. Първи в храма влезе отец Николай. „Нашият храм е изографисан и сега са понапукани доста стените, ще трябват средства. Но средства се намират, добре че Бог е запазил храма да не падне, другото ще се оправи. Щетите няма смисъл да ги изчисляваме сега”, сподели дядо Николай.

Властите са проверили подаден сигнал, че стената на язовир Студена се е пропукала, но са установили, че няма проблеми с нея. Язовир Студена се намира на около 10 км югозападно от Перник. „Стената на язовир Студена няма проблеми, стената не е напукана и няма опасност от заливане на града. Управителят на ВиК-Перник е проверил на място състоянието на язовира и е констатирано, че всичко е наред”, съобщи пред Дарик кметът на Перник.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров инспектираха състоянието на язовирната стена. Няма риск от скъсване на стената, заяви по време на инспекцията министър Павлова и увери, че язовирната стена е проектирана за земетресение от 8 степен по скалата на Рихтер.

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров и екип от специалисти за реакция при бедствия също пристигнаха в Перник за оглед и оценка на ситуацията. Областната организация на БЧК в града започна предоставянето на минерална вода на населението, а психолози са на разположение за помощ на хора, изпаднали в паника след преживяното по време на силния трус.

От Агенцията за социално подпомагане ще направят пълен обход и преглед в района на Перник, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Всички, които се нуждаят от спешна помощ, ще я получат чрез Агенцията за социално подпомагане, увери Младенов.

Мощен трус край Перник найсилният с епицентър у нас от 70 години
netinfo

Ситуацията в Рударци след труса

Кметът на Рударци Богдан Богданов заяви за Дарик, че няма пострадали хора след силния трус и последвалите вторични земетресения, но има много материални щети. „Усетихме три сериозни труса. Има много материални щети, разрушени комини, напукани сгради, паднали бани, скъсани водопроводи по къщите”, обясни Богданов.

След като извадил двете си деца от къщата си, той е един от първите, който тръгва заедно със спасителни екипи от областта, за да помогнат на по-възрастните жители.

Ситуацията в Радомир след труса

Слушатели на Дарик от Радомир съобщиха за сериозни материални щети - счупени прозорци, паднали мазилки. Кметът на града Пламен Алексиев заяви, че обстановката в Радомир е спокойна, язовирните стени са здрави, няма жертви, има много паднали комини. Той увери, че сградите с паднали комини са обезопасени. За децата беше обявен неучебен ден.

Мощен трус край Перник найсилният с епицентър у нас от 70 години
netinfo

Ситуацията в София след труса

След трусовете в София, няколко училища не отвориха, редица сгради се напукаха, паднаха комини и мазилки, а една дюнерджийница горя центъра на града.

Над 400 сигнала са обработени от 11 експертни екипи на Столична община, съобщи за Дарик кметът Йорданка Фандъкова. Основно сигналите са за леки щети, като в кварталите Надежда, Люлин и Борово има пострадали блокове, които също вече са огледани от експерти, каза тя.

Приоритетно са били огледани сградите на училища и детски градини. Основните проблеми са в Мърчаево, Владая, 28-мо СОУ в Красна поляна и 18-то СОУ в центъра. Учениците от 18-то училище днес проведоха извънкласни занимания, защото в противоземетръсната шахта на училището се образува фуга след силния земен трус. Все още не е ясно дали в сряда ще може да се проведе матурата в 32-ро СОУ в центъра, обясни Фандъкова, но увери, че експертната оценка ще стане ясна по-късно днес.

Влади Калинов от дирекцията Контрол по строителството също потвърди информацията, че няма данни за тежки щети по сградите. Има пукнатини по високите сгради, но конструкциите на сградите са добре, успокои той. Столичният инспекторат почисти местата, където са паднали мазилки и комини.

Имало е прекъсване на електрозахранването в столицата, а леки ВиК аварии е имало малко след труса в кварталите Лозенец и Младост. Състоянието на язовирите в Софийско е нормално, но те се оглеждат повторно, съобщи още Фандъкова.

Мощен трус край Перник найсилният с епицентър у нас от 70 години
netinfo

Състояние на пътната мрежа

Земетресението не е нанесло щети по републиканската пътна мрежа, показват проверките на екипите на агенцията „Пътна инфраструктура” в областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград, съобщиха от пресцентърът на службата.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров, заедно с експерти от лабораторията на пътната агенция, провериха мостовите съоръжения на магистралата „Люлин” и участък на магистралата „Струма”- от пътен възел Даскалово до Долна Диканя.

Детайлната проверка на магистрала „Люлин” е показала, че няма щети или проблеми с трите пътни възела, трите тунела и тринайсетте моста на автомагистралата. Не са открити проблеми по трасето на „Струма” и по четирите тунела на „Хемус”. Съоръженията са проектирани да издържат до девета степен по скалата на Рихтер.

Мощен трус край Перник найсилният с епицентър у нас от 70 години
netinfo

(на снимката: Мазилката на сграда в столицата е паднала от силното земетресение. Формата на оголеното петно прилича на картата на България)

Мнението на експертите след труса

Николай Милошев
от Геофизичния институт към БАН подчерта, че многобройните вторични трусове са белег за това, че огнището затихва и „нещата си идват на мястото”. Ситуацията в страната е нормална и няма причина да очакваме нови трусове, увери той и добави, че обстановката под земната кора засега е спокойна, има само микротрусове, които няма как да бъдат усетени на повърхността. „Много ми се иска на 100 процента да го гарантирам това, не мога, но струва ми се, че в голяма степен е така", уточни експертът.

Николай Милошев отрече отшумялото земетресение да е свързано с онова от Италия, което преди два дни удари Апенинския полуостров. Сеизмологът увери и че разстоянието между България и Италия е достатъчно голямо, за да не се получи рефлекция като през 1977 г. когато земетресение в Румъния е усетено и в България, а над 100 души в Свищов загиват след срутване на общежитие. Въпреки това в момента все още се усещали малки вторични трусове. „Имаше доста, но както бройката им, така и силата им се е намалила. Има много микротрусчета, които вървят в момента, но никой не ги усеща, само апаратурата ги регистрира", каза Милошев.

Главен инспектор Тодор Бързилов от „Пожарна и аварийна безопасност” съобщи за Дарик, че земетресението е било на 23 км югозападно от София, в района на град Перник. „По последни данни то е било с магнитуд 5,9 по Рихтер. Най-силно трусът е усетен на територията на област Перник, София-град и София-област, Кюстендилска и Благоевградска област. „Всички екипи на пожарната в районите, в които е усетено най-силно земетресението, извършват на място проверки в населените места. Поддържаме постоянна връзка със структурите на местната власт по отношение на националните обекти - електропреносна мрежа, язовири, каскади и пътна инфраструктура. До този момент нямаме данни за нанесени поражения по тях”, каза Бързилов.

Това земетресение е най-силното, което люлее столицата от 1917 г. насам, а през 1858-a градът е бил почти сринат от трус 7 степен по скалата на Рихтер. Сеизмолозите многократно са уверявали, че в района на Софийската котловина максималният магнитуд, който може да се достигне, е именно от 7-ма степен по Рихтер. Математически изчислено това може да се служи веднъж на над 800 години. Николай Милошев увери, че случаят от снощи не е такъв и засега ситуацията под земната кора е спокойна.

Земетресението е усетено и в София, Пловдив, Казанлък, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора, както и в Северна България. Трусът е усетен и в съседните държави - в град Ниш, Сърбия, и в западната ни съседка Република Македония.