Митрополит Николай написа писмо до Светия синод, обяви 40-дневно мълчание
Митрополит Николай написа писмо до Светия синод, обяви 40-дневно мълчание / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

С писмо до Светия синод Пловдивският митрополит Николай обяви официално позицията си по избора на наместник-председател на БПЦ и намерение за 40-дневно мълчание. Това съобщиха от канцеларията на митрополията в Пловдив.

Владиката уточнява, че писмото е написал, след като е бил помолен от някои митрополити да запознае Светия Синод писмено с някои свои притеснения, ако има такива.

По думите на Пловдивския митрополит, според член 63, ал.2 на Устава на БПЦ, Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове и това условие е безпрекословно. То съдържа в себе си и друго условие, твърди дядо Николай, а именно, че "гласуването в Светия Синод е винаги и само явно, за да се даде възможност на всички негови членове да изразят мнението си, дори отсъстващите по болест или друга важна причина - по телефон или писмено". Ако се допусне тайно гласуване, допълва Владиката, това означава отсъстващите митрополити да бъдат лишени от право на глас.

Никой владика не може да бъде лишен от такова право, защото участието във взимането на решения е негово задължение, а решението за тайно гласуване, според дядо Николай, означавало, че членовете на Светия Синод имат тайни помежду си. "А такова виждане аз не мога да споделя", коментира той, цитиран от БТА.

Ако допуснем, че Светият синод може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осем митрополита (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа, твърди Пловдивският митрополит. А подобна трактовка, по думите му, противоречи както на буквата на Устава и на духа на Светите канони, така и на обществения разум.

Той обяснява, че не е искал да изложи своите съображения на заседанието на Светия синод на 10.11.2012 г., за да не възникнат пререкания, които според него биха оскърбили паметта на току-що погребания Български Патриарх, Негово Светейшество Максим.

Проблемът според дядо Николай обаче е бил забелязан от медиите, от които не е могъл да скрие мнението си. Според Пловдивския митрополит въпросът е добил гражданственост, което по думите му е неизбежно в една медийна демокрация.

Случаят показва, че Светият синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус, "за да не се създава излишен шум и впечатление, да пази Бог, за разнобой", коментира още владиката.

"Пред все още отворения ковчег на Негово Светейшество Патриарх Максим си позволих да кажа, че винаги, когато имам въпрос, ще се обръщам към нашия блаженопочинал отец и учител и ще се опитвам да отгатна как той би постъпил в дадената ситуация", казва още в писмото си дядо Николай.

Той подчертава, че следващите 40 дни на траур за Църквата ще изкара в молитви и размисъл, както, по думите му е редно, както повелява християнката му съвест и така, както би сторил и Негово Светейшество Патриарх Максим. В тази връзка изрази надежда, че тази негова проява на уважение към паметта на Патриарх Максим "няма да бъде възприета като проява на неуважение към почитаемия Свети Синод, както и отсъствието му, ако те се събират".