/ БГНЕС
Специализираната полицейска операция на „Калотина“ е след множество сигнали от шофьори, на които им е търсен подкуп, за да преминат през пункта. Това обясни прокурор Сийка Милева – говорител на главния прокурор.

От държавното обвинение дадоха подробности за вчерашната спецакция, по време на която бяха задържани около 30 митнически служители и гранични полицаи.

Над 30 арестувани на „Калотина“ заедно с началника на пункта (СНИМКИ)

Така наречената такса „почерпка“ е събирана от всички водачи, а срещу това служителите на реда им осигурявали безпроблемно преминаване през границата. Образуването досъдебно производство е от месец май, а по данни на прокуратурата организираната престъпна група е действала от началото на 2019 година.



Телефоните на МВР и прокуратурата прегрели от сигнали за Васил Божков

Групата е имала строга пирамидална структура, на върха на която стоял началникът на митническия пункт. Той е получавал по 50 евро на смяна, независимо от събраните подкупи. Пари са взимани предимно от турски граждани, но и от българи. По данни на държавното обвинение митничарите и граничните полицаии са „заработвали“ от 800 до 1000 евро на смяна, които са поделяли помежду си.

Спипаха българин с 30 кг хероин на границата със Сърбия

Ако водачите имали само едри банкноти, корумпираните служители дори им връщали ресто.

БГНЕС

На този етап прокуратурата е повдигнала 20 обвинения, а сред привлечените към наказателна отговорност е началникът на пункта, сочен за ръководител на групата. Обвинените митничари са 15, а граничните полицаи – 4. Членове на групата пътували всеки ден по 700 км, за да участват в схемата. 

Митничари открили бойни патрони при проверка на Калотина

Говорителят на главния прокурор уточни, че при обиските в домовете на задържаните е иззета голяма сума пари в различни валути – лева, евро и турски лири, а при някои от тях са открити и наркотични вещества.

Ивайло Иванов Иван Гешев Калотина
БГНЕС

Операцията е реализирана от Специализираната прокуратура, с участието на „Вътрешна сигурност“ в МВР.

БГНЕС