Митничари са арестувани при спецакция на ГКПП Лесово
Митничари са арестувани при спецакция на ГКПП Лесово / БГНЕС

При специализирана операция на ДАНС и ГД "Борба с организираната престъпност" на ГКПП "Лесово" са арестувани повече от 30 митнически служители, съобщи административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев.

В акцията участват около 300 служители на двете управления, както и съдии от специализирания наказателен съд.

Задържаните са действали като организирана престъпна група и са заподозрени, че са искали и вземали подкупи в различни размери.

Акция като от американски филм се проведе на ГКПП Капитан Андреево

Участниците в групата са наблюдавани в продължение на месеци, като са използвани и специални разузнавателни средства. Те не са само от една смяна и са разпределени в арестите на няколко полицейски управления, допълни Гешев.

По думите му досега са претърсени служебните офиси на граничния пункт и около сто жилища на митничари в Ямбол и в Бургас. Намерените суми не са големи, тъй като според използваната схема постъпленията са разпределяни в края на всеки работен ден.

Сред задържаните има един или двама началници на смяна, но ситуацията е много динамична и броят на арестуваните непрекъснато се увеличава, добави прокурорът.

Съдят митничари за присвояване на чужда стока

Граничният пункт е затворен от сутринта в двете посоки. Образувана е повече от четирикилометрова "опашка" от тежкотоварни автомобили от двете страни на границата.

Според Гешев възможно е още тази вечер граничният пункт да бъде отворен за движение.