Митал преговаря и с US Steel за Кремиковци
Митал преговаря и с US Steel за Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agencyр, Надя Коцева

Към момента няма стартирала наказателна процедура на Европейската комисия срещу страната ни по отношение на комбинат „Кремиковци”. Това съобщи в предаването „Денят” на Дарик радио заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

По-рано, стана ясно, че извънредни мерки на управление ще въведе ръководството на „Кремиковци”, ако в до края на деня не бъде подписан договор за продажбата на комбината и в него не влезе нов собственик. Това съобщи изпълнителният директор Александър Томов. Мениджърският екип на „Кремиковци” е против протакането на сделката между Прамод Митал и украинския бизнесмен Константин Жеваго, тъй като всички вътрешни резерви на комбината са изчерпани и той спешно се нуждае от оборотни средства. Според синдикатите в „Кремиковци” обаче сделка няма да има в близките дни, тъй като Митал води преговори и с американската компания  US Steel.

Щом като г-н Митал не може да инвестира в комбината, нека отстъпи мястото на някой друг, призова чрез медиите Александър Томов. По думите му инвестициите на индийския собственик не са се състояли заради глобалната финансова криза и неизпълнението на част от ангажиментите на правителството. Най-голям негативен ефект обаче е имала кампанията за затваряне на комбината. Никой не инвестира в завод, дори да се води негов, когато всеки месец го закриват, естествено, никой няма да си хвърли парите, каза Томов и допълни: „Ние трябва да разберем, да се научим в България, че инвестициите се канят, ухажват се. Когато се водеше тази седем-осем месечна пропаганда, кампания срещу „Кремиковци”, естествено, това доведе до срив на доверието.” Много банки примерно се отказаха да ни финансират само защото не знаеха дали комбинатът ще остане, обясни Томов.

От новия собственик ръководството на „Кремиковци” очаква да осигури оборотни средства, да изпълни инвестиционната програма и да покрие дълговете към работниците. Утре сутринта и аз ще започна да участвам, заедно с протестите на работниците. Те имат пълно право, каза изпълнителният директор на комбината.

По данни на синдикатите 14 млн. лева дължи комбинатът на служителите за декемврийската заплата и храна за четири месеца. Докато средствата не бъдат изплатени и в дружеството не влезе нов собственик, протестите в „Кремиковци” ще продължат.

По-рано министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че до часове се очаква да завършат преговорите с потенциалните купувачи на „Финметалс холдингс” – фирмата, която държи 71 процента от „Кремиковци” и в момента е собственост на индийския милиардер Прамод Митал.

Самият Митал, запитан от Дарик, не се ангажира със срок за приключване на сделката, но обясни, че не напуска България, защото имал дългосрочна инвестиционна програма и искал стабилност за „Кремиковци”.

Единият от кандидат-купувачите на завода – украинският милиардер и депутат Константин Жеваго – пристига утре в България, съобщи Димитров, като поясни, че вчера Жеваго пратил пакет гаранционни писма на премиера Сергей Станишев, с които да гарантира изпълнението на инвестиционната програма на „Кремиковци” в случай, че купи завода.

Междувременно министър-председателят съобщи, че има още един кандидат за стоманения гигант – американската компания US Steel.