/ БГНЕС
България е сред 4-те държави в ЕС с най-малък спад на икономиката през второто тримесечие и в топ 3 по финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Страната ни е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в изказване пред участниците в Годишната конференция с извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на България, съобщиха от министерството. Той е участвал във видеоконферентната тематична дискусия "Дипломацията в подкрепа на българската икономика".

Министър Борисов е подчертал, че България се справя сравнително добре с тази безпрецедентна криза, породена от коронавируса, благодарение на макроикономическата си и финансова стабилност. Новата ситуация неминуемо ще се отрази на икономическите отношения на България, но същевременно ще предостави и нови възможности за българския бизнес и на страната ни като "ниършоринг" дестинация, като много компании вече проявяват интерес за скъсяване на веригите за доставки, е казал той пред посланиците.

Лъчезар Борисов е посочил още, че през второто тримесечие на настоящата година България беше сериозно засегната от кризата и въпреки това страната ни е между първите 4 страни в ЕС с най-малък спад на икономиката - 8.2 на сто на годишна база, като средната за ЕС е 14.1 на сто. Икономическият министър е определил като основни външно икономически приоритети приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и участието в инициативата "Три морета".

По думите му пандемията е предизвикала известно забавяне на инвестиционните процеси в България, но се запазва положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната. Борисов е подчертал, че влизането в ERM II означава, че ще останем на картата на инвестиционните процеси. "Работим до края на годината да сертифицираме инвестиционни проекти за 1 млрд. лв., както и по развитието на насърчителните мерки за инвеститори. В ход е и приемането на нов Закон за индустриалните паркове, чиято цел е да създаде възможност за изграждане в съкратени срокове на съвременни индустриални зони с цялата необходима за инвеститорите инфраструктура", е допълнил той.

Икономическият министър е благодарил за активната работа на дипломатическите представителства на България за закупуване на необходимите защитни средства, тестове и медицински консумативи за борба с коронавируса и осигуряване на непрекъснатост на доставките на стоки. "Благодарение на общите ни усилия по време на кризата много компании се сертифицираха и започнаха да произвеждат маски, очила, а вече и респиратори и то от най-висок клас", е подчертал Борисов.

"Разчитаме на Вашето активно съдействие за по-нататъшно разширяване на двустранното търговско сътрудничество и позиционирането на България като предпочитана дестинация за инвеститори в сектори с висока добавена стойност", е казал министърът.