Ако си лекар, най-голямата грешка е да допуснеш субективен момент в работата си. Трябва да се спазва протоколът, за да бъдеш ефективен, независимо кой е пациентът. Това каза пред NOVA здравният министър проф. Николай Петров. Допуснеш ли субективен момент, рискуваш да сгрешиш, коментира той. Преди седмица проф. Петров реанимира човек, припаднал пред Министерството на здравеопазването.

Здравният министър с идеи за промени след случая с починал пациент

На въпрос за случаите, при които трябва да бъде оказана помощ на човек близо до лечебното заведение, министърът каза, че регламентът е ясен. "Не става въпрос дали могат и трябва да отидат лекарите и да окажат помощ, а става въпрос, че регламентът е такъв. За да бъде написан той, аргументите са доста. Не става въпрос само за желание и дали са свободни лекарите. Тук става въпрос не само за оказване на помощ, а за реанимация на място евентуално, за транспорт и поддържане на функциите по време на транспортирането. Това са деликатни и ясно регламентирани дейности, които след това трябва да бъдат защитени при евентуални съдебни процеси. Така че колегите са спазили правилата. Действително това граничи с човещината и хуманизма, както когато пътуваш с кола, видиш пострадал и трябва да спреш да му помогнеш. Фокусът много се поставя върху това как работят медицинските специалисти и хората са доста притеснени, затова все повече ще спазват регламентите, а те невинаги са приятни като резултат", коментира проф. Петров.
 
Проф. Миланов за случая с върнатия пациент от Пирогов, който почина: Тежка грешка

Здравният министър посочи, че няма ясно разписан регламент, ако пациент се кара от спешна помощ в столицата или от едно в друго населено място, къде да бъде закаран и кой е длъжен да се заеме с него. Преди години имало такива оформени пътеки на движение на пациента, но с годините регламентът изчезнал.

Здравният министър с идеи за промени след случая с починал пациент

Проф. Петров даде пример с пациент от Монтана, който трябва да бъде откаран в по-мощна болница и изтъкна, че тук се опира до въпроса дали съответното лечебно заведение разполага с капацитет да го приеме. Стига се до ситуации например, при които леглата в реанимацията са заети и той няма къде да бъде сложен. Затова е добре нещата да се уточняват, когато се получи заявката по телефона, каза здравният министър, като подчерта, че това не означава, че лекарите в Монтана трябва да се молят къде да бъде приет техният пациент. Не на последно място стои и мотивът на съответната болница, че когато тя приеме пациент в тежко състояние, задължително ще влезе в преразход, каза още здравният министър.
Той увери, че тези неща могат да бъдат регламентирани, но с доста широк консенсус.

Проблемите в болниците във Враца и Ловеч Петров коментира така: „Лечебните заведения, които се управляват добре, не стигат до тези проблеми”.

„Има застрашени болници. Вземаме мерки”, добави още здравният министър.
 
nova.bg