Министър Клисарова: Законът за образованието не трябва да бъде наложен, а дискутиран
Министър Клисарова: Законът за образованието не трябва да бъде наложен, а дискутиран / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Клисарова: Законът за образованието не трябва да бъде наложен, а дискутиран
69087
Министър Клисарова: Законът за образованието не трябва да бъде наложен, а дискутиран
  • Министър Клисарова: Законът за образованието не трябва да бъде наложен, а дискутиран

Законът за училищното и предучилищното образование не трябва да бъде наложен от Министерството на образованието на хората, а трябва да бъде съгласуван и дискутиран с тях преди това. Това заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

По думите й все още има много спорни моменти около закона, но и много неща, които са решени.

Клисарова посочи, че структурата на класовете със сигурност се запазва - началното образование от първи до четвърти клас, от 4 до 8-и основно и гимназиален етап.

Според министъра цел за министерството е Законът за училищното и предучилищното образование да влезе в сила най-късно до края на 2014 година: „Има много безспорни и много спорни неща. Доста са въпросите, като започнем от това: как правим учебните планове и програми, как формираме учебното съдържание, как разпределяме учебните предмети, така че всеки да участва, но да бъде балансирано за учениците. Ще има доста да поработим".

По думите на Клисарова много хора се интересуват от закона, това е и причината за забавянето му, за да има по-голяма възможност за дискусии и представяне на повече идеи: „Реших малко да забавя темповете. Трябва да съберем повече обсъждания, защото иначе ще кажат, че го налагаме, а ние искаме да го приемаме, не да го налагаме".

Клисарова посочи като основна цел за 2014 годината и приемането на Стратегията за висше образование.