Министърът на финансите Владислав Горанов
Министърът на финансите Владислав Горанов / БГНЕС
Финансовият министър Владислав Горанов коментира възложената проверка на жилището му, като най-нормалното нещо, което може да се случи, ако има подозрения за нещо нередно. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще направи проверка на информацията къде живее финансовият министър.
 
„Повод за проверката е информацията, която изтече в публичното пространство, от моята данъчна декларация. Тоест аз лично през април в сроковете, които законът изисква, съм декларирал факти и обстоятелства, които могат да бъдат проверени. Декларирал съм и ползването на този недвижим имот с ясното съзнание, че според моите оценки не представлява конфликт на интереси”, посочи министър Горанов.

Прокуратурата разпореди проверка на финансовия министър
 
Той бе категоричен, че имотът няма нищо общо с фамилия Домусчиеви или с техен бизнес, с каквато информация се спекулираше в медийното пространство.
 
Горанов уточни още, че собственик на жилището е кръстникът на децата му и го познава от много години.

„Ще спра дотук, обаче, защото ми позволете да запазя и аз някакво лично пространство“, допълни той.

„Има възложена от прокуратурата проверка и ако те изискат от мен подобна информация, защото законът не я предполага, аз ще предоставя всички факти и обстоятелства. Аз можех да посоча неверни данни в декларацията, но предпочитам и за мен винаги истината и спазването на закона са били на първо място“, каза още Горанов.

Комисията „Антикорупция“ иска отнемане на 2,4 млн. лв. от Трайчо Трайков
 
„Не знам защо тази проверка се появява точно сега, защото за никой не е тайна, че от 2012 г. живея там. Имаше спекулации, че живея в имоти на Домусчиев. Но аз ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам и то по начина, по който действително се ползва. Ако някой търси политическа интрига, това е начинът. Нямам никакви притеснения за проверката и не смятам, че съм извършил нещо нередно. Но в политиката това го има”, коментира Владислав Горанов.

„Никой не е защитен и не бива да бъде защитен. Ако някой има съмнения за нещо нередно, подава сигнали и жалби. Разбрах, че главният прокурор е възложил проверка. Единственото нещо, което твърдя и с което не съм съгласен, са неверните факти, с които се спекулира, че това е собственост на Домусчиев“, допълни той.
 
„Няма конфликт на интереси”, заяви финансовият министър.

Горанов призна още, че ползва автомобил с варненска регистрация. По думите му обаче това бил служебен автомобил на подчиненото му министерство.

Цветанов: Няма човек, който да не може да бъде проверяван при сигнал