Министри давали гражданство на цели фамилии, съобщи Янев
Министри давали гражданство на цели фамилии, съобщи Янев / Sofia Photo Agency, архив
Иракчанин е получил българско гражданство за 16 дни
51806
Иракчанин е получил българско гражданство за 16 дни
  • Иракчанин е получил българско гражданство за 16 дни

72 на сто от случаите на даване на българско гражданство по предложение на министри за периода 2002-2005 година са за хора от страни като Армения, Русия, Украйна, Турция, Грузия. Това обяви председателят на временната комисия "Марин" Яне Янев по време на редовното й заседание този следобед.

Янев посочи, че най-много предложения за даване на гражданство за периода е направил Николай Василев. „Определени министри са давали гражданство на цели фамилии, не на един човек, а на цели фамилии", добави Янев.

По думите му без ясни мотиви българско гражданство е получено за рекордно краткия срок от 16 дни.

„Лица са получили българско гражданство за изключително кратък период от време. Има един рекорд - Самир Мохамед от Ирак е получил за 16 дни българско гражданство. Процедурата започнала на 22 юли и продължила до 8 август 2005 година", заяви Яне Янев.

Основните мотиви на тогавашния министър на икономиката Милко Ковачев Самир Мохамед да получи гражданство са, че България развива сериозен бизнес в сектора с търговия на цигари. „Основният предмет на дейност на тези фирми са в Благоевград, и подобни мотиви", уточни Янев.

Вече бившият зам.- шеф на ДАНС Иван Драшков е давал информация за депутати от кръга на Георги Първанов и хора от обкръжението на Иван Костов, обяви пред журналисти лидерът на РЗС Яне Янев. Той каза, че Драшков не си е тръгнал по собствена воля, а е бил уволнен, защото е изнасял тайни от агенцията срещу хора на Бойко Борисов.

Преди около два месеца той разпространил информация срещу един от министрите в кабинета „Борисов". Това станало ясно като във въпроси на депутати от опозицията по време на парламентарен контрол излязло едно към едно съдържание от секретни документи на ДАНС. Данните, които Драшков изнасял, били селектирани и имали за цел да дискредитират въпросния министър. "Този път капанът е щракнал дори и за най-ловката лисица", посочи Янев.