Очаква ли ни четвърта вълна?
Европейската агенция по лекарствата обяви, че две поставени дози от ваксините предпазват от "Делта" варианта на COVID-19. В България обаче темповете на ваксинация осезаемо намаляха. От служебното правителство открито заговориха за евентуална нова вълна в началото на есента. 

"В момента сме в преходен период, рано е да се говори за следваща вълна, но в някои страни се забелязва намаляване на заразяване с "Делта" варианта на вируса", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS доц. Иван Иванов, микробиолог към НЦЗПБ.

ЕС обяви ефективни ли са ваксините срещу Делта варианта

Той добави, че при "Делта" варианта се очаква по-леко преболедуване, а ваксините са напълно ефективни и ще бъдат такива занапред.

Според него намаляването на случаите у нас се дължи на по-малко струпване на хората на едно място, а и отношението се е променило към самата зараза.

Доц. Кунчев: Не е преувеличена прогнозата за нова вълна от COVID-19

"Преболедувалите е напълно възможно да се разболеят отново, както с "Делта", така и с други варианти", посочи още микробиологът.

Доц. Иван Иванов допълни, че от "Делта" варианта боледуват по-често младите хора и не може да се каже още дали този вариант ще бъде силно разпространен у нас, но трябва да се очаква внос на вирус по време на туристическия сезон.

Той бе категоричен, че в момента мерките са адекватни и няма нужда да се затягат.

Целия разговор вижте във видеото.
NOVA