Миков: Много започнати реформи в МВР остават за довършване
Миков: Много започнати реформи в МВР остават за довършване / снимкa: Sofia Photo Agency
Миков: Много започнати реформи в МВР остават за довършване
21321
Миков: Много започнати реформи в МВР остават за довършване
  • Миков: Много започнати реформи в МВР остават за довършване

Много започнати реформи в системата на МВР остават за довършване от новото правителство. Това каза вътрешният министър в оставка Михаил Миков, по време на проверка на строежите на новите полицейски управления в София. Миков прогнозира, че при добро финансиране за около три години системата на МВР може да стане по-силна. Не са били извършвани незаконни действия в МВР, не е имало и политически натиск в системата, по време на мандата му, категоричен беше той.

Големият брой служители в системата, които имат годините за пенсиониране, е проблем, който седи от предишното и ще остане голямо предизвикателство пред новия вътрешен министър, коментира още Миков. „В същото време са необходими средства за една такава структурна реформа за обезщетения", каза още той.

Според Миков в бъдеще трябва да се даде възможност на по-голям кръг от полицаи да водят разследвания. По думите му, това ще усили капацитета на досъдебното производство. Миков посочи още, че следващото правителство трябва да подобри организацията на работа в МВР, чрез използването на съвременни технически средства. „По отношение на структурирането, това, което функционира в момента, е много по-съответстващо на логиката на управление на системата", уточни той. 

По повод случая с полицая Георги Кленовски от Пето РПУ, който беше задържан за опит за изнудване миналата седмица, Миков коментира, че „в годините е допусната търпимост и криво разбрана солидарност". „Няма незаменими професионалист", обясни той. 

Миков си припомни, че е поел поста на вътрешен министър, като човек, който в определен момент е трябвало да свърши определена работа. „Нямах особено напомпано самочувствие. Пред предизвикателствата никой не може да има особено самочувствие", каза Миков. Той посочи, че единствено в МВР е имало увеличения на заплатите с 5 процента.