/ БГНЕС
Когато говорим за борба с демографска криза това не са просто думи, а малки конкретни действия във всеки един момент. Това заяви финансовият министър Асен Василев след срещата си с Радина Велчева и Мария Янева от ръководството на Фондация „Искам бебе“. Акцент в разговора им бяха проблемите с финансирането на ин витро процедурите и подкрепата на семействата с репродуктивни проблеми.

42 бебета са родени благодарение на програма на Столичната община за инвитро процедури

Василев добави, че по темата има чуваемост както от страна на Министерство на финансите, така и от страна на Министерство на здравеопазването. Той коментира, че това е начинът, по който повече хора да имат достъп до тези процедури.

БГНЕС

“Средствата ще бъдат предоставени с постановление на МС”, съобщи Василев и уточни, че това вероятно ще стане следващата седмица.

От срещата на министъра с ръководството на Фондация “Искам бебе” стана ясно, че финансирането на една инвитро процедура се увеличава с 1000 лв., т.е. от 5000 лв. на 6000лв.

В продължение на 2 години се борихме активно за това пациентите с репродуктивни проблеми да имат възможност и достъп до една по-качествена медицинска услуга - извършването на инвитро процедурата. 14 години държавният фонд инвитро финансираше инвитро процедура като тази цена беше заложена през 2009г. и до ден днешен не беше актуализирана.

Поискахме от държавата в лицето на финансовия министър Асен Василев да се получат допълнително финансиране, за да могат нашите пациенти, а и ние самите сме пациенти, да имаме възможност за това да имаме нашите деца. Мисля, че днес официално постигнахме най-голямата си победа за това, че пациентите вече няма да имат проблем при финансирането на ин витро и няма да се налага да доплащаме за това и ще ползваме една качествена европейска услуга.”, заяви Мария Янева, председател на Фондация „Искам бебе“. Янева каза, че още през 2021 г. са поставили проблема, че е нямало наредба, който да регламентира системата за репродукция пред народния представител Йорданка Костадинова.

Нови 32 двойки получават финансови помощи за новородено или осиновено дете в Хасково

“Към днешна дата вече официално от няколко дни имаме и наредба за системата за репродукция”, съобщи тя.

Йорданка Костадинова коментира, че тя е била активен участник по време на процеса и във времето са констатирани два основни проблема - липса на нормативна уредба, както и 14 години непроменени цени по отношение на доплащането за процедурата. Тя уточни, че доплащането за тази процедура е било в размер 5000 лв. в продължение на 14 години. “Допълнителните 5 млн. лв. вече са факт”, добави тя.

Радина Велчева, основател на Фондация “Искам бебе” каза, че могат да се похвалят с родени над 20 000 деца от 2008г. насам. “Обсъдихме две посоки на работа оттук нататък - да се включи финансирането на донорските инвитро процедури, а второто нещо - да бъдат поети като изследвания няколко профилактични изследвания, с които да може да се проследи репродуктивния статус на пациента”, уточни тя.

“С 1000 лв. се увеличава сумата за една инвитро процедура. До този момент беше 5000лв., а сега се увеличава на 6000лв.”, добави Велчева.
БГНЕС