/ ThinkStock/Getty Images

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените, навършили 43 години имат право на безплатни инвитро процедури. (Решението вижте ТУК).

Медицинско чудо: Близнаци се родиха от ембриони, замразени преди 30 г.

Върховните магистрати оставиха в сила решение на тричленен състав на ВАС от 1 юли тази година. С него бяха отменени разпоредбите от Правилника на центъра за асистирана репродукция на Център за асистирана репродукция, издаден от министъра на здравеопазването, което налагаше забрана за отпускане на финансиране за извършване на този вид медицински процедури.

Разпоредбата на чл. 27, ал. 1, т. 3 е въведена с изменението и допълнението, извършено с Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията на работа и дейността на Център „Фонд за асистирана репродукция“, обн., ДВ, бр. 58 от 29.07.2011 г., и гласи: „3. при жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението по чл. 31, ал. 1.“, съобщиха от ВАС.

Надежда за бебе: Над 140 000 двойки в България се нуждаят от асистирана репродукция

Разпоредбата на чл. 27, ал. 2 е въведена със същото изменение и допълнение на правилника, като в първоначалната си редакция гласи: „(2) Не се извършва финансиране на втори и трети опит по реда на този правилник на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението за втори и трети опит.“

По този начин се регламентира допълнителен критерий, съставляващ възрастово ограничение за определяне на лицата за организационно и финансово подпомагане със средства от Центъра за асистирана репродукция, а именно – жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението.