Месец след катастрофата с Катя в Пловдив, все още няма установен виновен
Месец след катастрофата с Катя в Пловдив, все още няма установен виновен / DarikNews.bg, Пловдив

Месец след тежката катастрофа на ул. „Победа" в Пловдив, при която спортен "Нисан", управляван от 23-годишния гръцки студент Христос Боскос се вряза на автобусна спирка и рани 16-годишната Катерина Матеева, няма повдигнато обвинение.

„Смятам, че прокуратурата се бави, такова е и мнението на децата", каза за Дарик класната ръководителка на Катя Ралица Чомпалова.

През изминалия месец приятелите на Катя организираха 3 концерта и събраха над 11 000 лева за рехабилитацията й. „Много хора са съпричастни с нейната история и я подкрепиха, а какво свърши прокуратурата", коментира класната ръководителка.

Едва на 16-и юни са разпитани официално трите съученички на Катя, станали свидетели на катастрофата на 19 май, съобщо Ралица Чомпалова, тъй като информация от прокуратурата за броя на разпитаните свидетели не бе дадена.

„Делото в момента е при експерт и няма как да се даде каквато и да е била информация по него до изготвянето на автотехническата експертиза. Тя ще бъде готова до 27 юни". Това каза за Дарик говорителят на Районна прокуратура-Пловдив прокурор Атанас Илиев.

След приключването на тройната автотехническа експертиза ще стане ясно дали има и каква е вината както на гръцкия студент, така и на пловдивчанина, правел ляв завой на кръстовището със своя черен „Мерцедес", каза за Дарик районният прокурор Гергана Мутафова.

Автотехническата експертиза ще даде отговор и на въпроса какъв е бил светлинният сигнал на светофара по време на инцидента. Прокурор Илиев бе категоричен, че от началото на случая се работи усилено, а законово срокът за разследване е 2 месеца.

Близо месец няма отговор от Президентството на писмото на пловдивските ученици от ЕГ "Иван Вазов", които на 27 май организираха подписка за незабавното задържане на гръцкия студент и изпратиха писмо с прикачените подписи до институцията на 29 май. До момента петицията е подкрепена от над 3500 души.

Катя се възстановява в частна клиника в града, след като й бяха направени сложни операции на двете бедра в УМБАЛ „Св. Георги". Прогнозите за нейното пълно възстановяване са оптимистични. Ежедневно с нея разговаря психолог, който й помага да преодолее психологическата травма от катастрофата, а приятелите й ходят на свиждане постоянно, каза за Дарик класната й ръководителка.

След седмица учебната година приключва и Катя ще завърши наравно със съучениците си, тъй като има достатъчно оценки, категорична бе Ралица Чомпалова.

Други новини от Пловдив