Обща паметна плоча на Стоянка Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев беше открита тази вечер на софийската улица "Люботрън" 96, където те са живели до последните си дни.

БГНЕС

Инициатор за плочата, която да напомня за актьорите, които са и част от основателите на Сатирични театър, е Евгени Боянов, мениджър на "г-жа Стихийно бедствие" през последните пет години от нейния живот.

Поставиха стол с името на Стоянка Мутафова в Сатиричния театър (СНИМКИ)

"Плочата се роди като идея съвсем естествено, след кончината на Стоянка Мутафова. На нея присъства и нейният непрежалим съпруг - артист и режисьор Нейчо Попов и техният колега и съсед Георги Калоянчев", обясни Боянов.

БГНЕС

"13 юли не е случайно избрана дата. Навършват се 96 години от рождението на Нейчо Попов. Избрахме тази дата, тъй като той умира рано и за голяма част от аудиторията е неизвестен. Затова искахме да напомним за него", каза още той и разказа, че осъществяването на идеята му е отнела повече от два месеца.

БГНЕС

Дъщерята на Стоянка Мутафова Мария Грубешлиева-Муки сподели, че трудно преживява смъртта на майка си и призна, че късно е осъзнала какъв страхотен и добър човек е била майка ѝ.

БГНЕС

"Стоянка Мутафова беше една нестандартна и необикновена личност. Човек в първия момент може да се стресне от поведението ѝ, но в следващия момент, в който я опознаеш, виждаш един добър и широко скромен човек и аристократ.

Дъщерята на Стоянка Мутафова си взе последно сбогом с нея (СНИМКА)

Хората я обичат заради нея самата и таланта ѝ", описва я тя и подчертава, че голямата Мутафова освен комедийна актриса и добър имитатор е можела да играе и драматични роли.

БГНЕС

Дъщеря ѝ си спомни и последната си среща с нея. "Накрая, когато беше най-зле, отваряше вратата на стаята и питаше: "Муки, майче, на кого ще те оставя в този живот. Ти оставаш самичка".

На поклонението на великата Мутафова в Сатирата: Стоянка е жива, Стоянка е театърът (СНИМКИ)

Представяш ли си болен човек, който си отива да мисли за мен. Нашата любов беше много силна. Последните ѝ думи бяха "обичам те", спомни си тя и добави, че след това е изпаднала в безсъзнание, а след това е починала.

БГНЕС

На събитието присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която с радост приела предложението за поставяне на паметната плоча. "Имах огромното удоволствие да познавам Стоянка Мутафова в последните години. Като всеки човек изпитвам малко тъга, но мисля, че това е пътят нашите деца да знаят и помнят", каза кметът.

На откриването присъстваха колеги, приятели и почитатели на тримата актьори. Сред тях бяха Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Славчо Пеев, Калин Сърменов, зам.-кметът Тодор Чобанов, представители на Столичния инспекторат, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, общински съветници и други. 
БГНЕС