/ БГНЕС
Най-обичаната българска актриса, възкликна за нея Астор
Почитатели, близки и приятели се стекоха във фоайето на Сатиричния театър, за да кажат последно сбогом на великата актриса Стоянка Мутафова, Поклонението пред нейната памет е навръх рождения ден на Ламбо, когото загубихме преди седмица.

Да почетат паметта на великата актриса днес дойдоха председателя на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, министърът на културата Боил Банов, кметът на София Йорданка Фандъкова, певецът Васил Найденов, актьорите Любо Нейков, Калин Сърменов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, Астор, Ирен Кривошиева и много други.

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС


„Тя не е човекът, за който трябва да правим тъжните физиономии. Ходих при нея по болниците, цялата беше окичена със системи и скочи от леглото, прегръща ме, пълна с енергия и жизнена жена“, каза Вежди Рашидов.

За него най-тъжно е, че с нея една епоха си отива.

Сбогом, Госпожа Стихийно бедствие (ГАЛЕРИЯ)

„Не можеш да прежалиш големия талант. Просто тя напълни една епоха от моето детство – и Ламбо, и Стояна, Калоянчев, Парцалев...Епохата си отиде, това е по-тъжното. Светла й памет на Стояна, малко са тия хора, огън до края, в съзнание, усмихната. Но едновременно в живота тя беше един самотен и тъжен човек. Имаше в „Драгалевци“ едно мъничко бунгало и там я виждах отвреме навреме. Винаги хората, които забавляват обществото, в живота са много тъжни. А творецът е по принцип самотник“, завърши Рашидов.

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

„Неслучайно хората я обичат до ден днешен и ще я обичат още години наред. Има защо. Тази енергия не всеки притежава“, сподели и Васил Найденов.

„Стоянка е жива. Стоянка е театърът. Стоянка е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато ни има”, каза емоционално актрисата Татяна Лолова.

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов разказа, че никога не е чул Мутафова да се оплаква, излизала на сцената, а след това нямало спиране.

„Стояна е един от светлите примери. Имаме нужда от това. Мощните, емоционалните взривове, които природата и света ни дават, като Стояна, те са за това - да дойдат и да ни научат. Според мен това е някаква мисия, нейната. Тя оставяше след себе си хора с паднали мандибули от възхищение. Наистина си отива едно поколение, което няма да се повтори. Но ние трябва да го помним и да го превърнем в пример, имаме нужда от това“, посочи Сърменов.

In memoriam: Кралицата на комедията Стоянка Мутафова (ВИДЕО)

„Последното нещо, за което си говорихме, беше да я попитам как е. Тя каза, че е добре и че продължава. Това ми каза и аз й повярвах. За съжаление съболезнованията са към целия български народ. Защото със Стоянка Мутафова си отива една наистина голяма епоха в българския театър, а и в световния театър“, разказа за последния си досег с голямата актриса и Христо Мутафчиев.

Според Астор пък най-хубавата магия ще бъде никога хората да не забравят Стоянка Мутафова.

„Най-обичаната българска актриса!“, възкликна илюзионистът.


„23 г. съм бил заедно с нея на сцената на рождения й ден, тогава тя празнуваше. В момента, в който стъпеше на сцената, изчезваха болките, започваше да се вихри и човек остава с отворена уста и си казва: Това чудо не може да бъде!“, разказа спомените си режисьорът Николай Атанасов-Шуши.

„А помниш ли като хвърли отзад обувките си на сцената...“, включи се и актрисата Ирен Кривошиева, която заедно играеше с Мутафова в „Госпожа Стихийно бедствие“.

„Бях твърде убеден, че ще доживее 100 г. И че на 100 - годишната ще сме заедно. Последното представление, което не знаехме, че ще е последно, тя играеше гжа Стихийно бедствие с едно бастунче на моята прабаба. А тя умря на 102 г. Стоянка попита: „Аз сега на колко съм?“. Отговорих: „На 97 и половина“. „Е, до 100 не са чак толкова много“, каза тя. Ето, това е духът. Това й беше живота – да е на сцената“, продължи Николай Атанасов.

„Една страхотна актриса, която даваше тон в българския театър и кино много десетилетия. Един човек, който имаше страшен хъс за живот, беше пример за всички ни в най-важното нещо – де не се предаваме до последния ден, да искаме да се развиваме, да не униваме. Знакова фигура за българското общество. Това е много тъжна година за всички ни“, коментира и министърът на културата Боил Банов.

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Любимата на поколения българи актриса ни напусна на 6 декември на 97-годишна възраст.

Стоянка Мутафова имаше сериозни проблеми със здравословното състояние в последните 5 месеца, които наложиха спешното й хоспитализиране в Правителствената болница. На 15 ноември тя беше преместена в Реанимацията на ВМА, където лекарите я включиха на командно дишане и се бориха с всички сили, за да спасят живота й.

Днес близки, почитатели, колеги, общественици и политици се сбогуват с легендарната Стояна, както обичаха да я наричат колегите й.

Поклонението ще продължи до 16:00 часа във фоайето на Сатиричния театър.

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС

Стоянка Мутафова поклонение
БГНЕС


Стоянка Мутафова поклонение
DarikNews.bg

Стоянка Мутафова поклонение
DarikNews.bg

Стоянка Мутафова поклонение
DarikNews.bg