Проектът за ремонт и организация на Спешната помощ в последната година е бил неглижиран. Проверките, които извърших в държавните болници, си бях поставил за цел още при встъпването в длъжност като министър на здравеопазването, за да се запозная със състоянието, готовността за нова COVID вълна и да видя какво се случва с ремонта на Спешните помощи. Това заяви на брифинг здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Има ли достатъчно линейки в морските ни курорти

Вчера и днес той извърши проверки в четири държавни болници – в Стара Загора и Бургас и две в Сливен.

Това, което виждам, вчера и днес - посетихме четири болници, на много места ремонтът изобщо не е започнал, въпреки спечелените поръчки. На други места е започнат, но заради промяната в цените на много материали, ток и т. н., е бил стопиран.

Меджидиев поясни, че ще са необходими още 6 млн. лв. и над 40 млн. лв. съответно за тази и следващата година за довършване на програмата за спешните центрове. 

Обезпечеността дори в Бургас не е прекрасна, посочи министърът. Той поясни, че няма откъде да бъдат подсигурени специално за Приморско допълнителни екипи. Меджидиев обясни, че се сключват договори за Слънчев бряг и Златни пясъци за позициониране на дежурен двадесет и четиричасов екип, който да поддържа спешността през летните месеци до края на този сезон и следващия.

Здравният министър обясни, че в болниците, които е посетил, не е срещнал недоволни пациенти. Проблемите на болниците са административни.