Медицински инспекторат ще брани правата на пациентите
Медицински инспекторат ще брани правата на пациентите / netinfo

Монополът на Националната здравноосигурителна каса вероятно (НЗОК) ще отпадне, но окончателният вариант за преструктурирането на здравната система ще бъде предложен до средата на март от работна група, излъчена от тройната коалиция.

За това се разбраха лидерите на БСП, НДСВ и ДПС – Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, по време на разширено заседание на съвета на коалицията в Хисар.

В работната група ще влязат вицепремиерът Ивайло Калфин, Йордан Цонев от ДПС и Антония Първанова от НДСВ. Премиерът Сергей Станишев съобщи, че предстои създаването на медицински инспекторат, чиято цел ще бъде да гарантира правата на гражданите за равен достъп до здравни услуги.

За демонополизация на НЗОК още от януари 2009 година настоя ДПС по време на разширеното заседание на Съвета на коалицията. НДСВ по принцип подкрепя идеята, но БСП е категорично против на този етап, научи Дарик. Националната здравна каса да остане да финансира само бедните пациенти, искат още от движението. Срещу идеята възразили остро от БСП. Вицепремиерът Ивайло Калфин посочил, че подобни радикални промени за толкова кратък период крият рискове за системата и не е възможно да бъдат осъществени.

Коалицията е постигнала засега общо становище само върху намерението за увеличаване на здравните вноски с 2 на сто.