/ ББР
Премиерът е бил подведен, каза изпълнителният директор на Българската банка за развитие
Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи. Това обяви в ефира на bTV изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев по повод на поисканата му оставка от министър-председателя Бойко Борисов.

Борисов разпореди да бъде освободен бордът на Банката за развитие

Той добави, че група медии разпространяват фалшиви новини по негов адрес.

Тази атака идва от една медийна група - „Капитал“, г-н Прокопиев и свързаните с него политически говорители. От преди да влезе в банката този екип започна атака по мен. Няма нито една сделка, която да не е атакувана с фалшиви новини. Тяхната цел е да съборят банката, този човек е подсъдим по няколко обвинения, по мои сигнали – това е лична вендета“, коментира Мавродиев. 

По думите му въпросната сделка е с компанията „Свети Георги Груп“, а по отпускането им се работи много преди кризата, поне шест месеца. Той отрече твърденията, че въпросният кредит ще бъде финансиран от средства, предвидени за икономическите последици от COVID-19.

Мавродиев уточни, че тези пари са от ресурса на ББР, получени от международни финансови институции. А те са финансирали банката заради доверието в ръководния екип. „За тази сделка ми се обадиха множество колеги, изпълнителни директори на банки. Те са силно изненадани и учудени, че ние търпим критика за подобна добра сделка, защото ние я спечелихме в конкуренция с други търговски банки, които се надпреварваха с нас“, заяви директорът на ББР в оставка. 

Стоян Мавродиев: Ожесточението срещу Банката за развитие идва от подсъдими за пране на пари

Той уточни, че на компанията се отпускат тези пари, за да купят портфейл с необслужвани и проблемни вземания от две банки - Пощенска банка и Общинска банка. „Тази сделка е обезпечена с над 500 млн. лв. активи, тоест фалшивата теза, че това е необезпечен риск - е абсолютно лъжлива, за да бъде атакувана банката и екипът“, заяви Мавродиев.

Директорът на ББР в оставка допълни, че обезпечението е предимно с недвижими имоти. Мавродиев каза още, че банката ще спечели около 30 млн. лв. от тази сделка. Той обяви, че въпросната сделка може да се разглежда и като директна помощ на търговските банки в условията на криза.

БНБ: Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите

Мавродиев беше категоричен, че сделката е приключена и не може да бъде разтрогната.


„Тя е абсолютно законна, защото е одобрена първо от Управителния съвет на банката, второ от Надзорния съвет, назначен от министъра на икономиката и оглавяван от зам.-министъра на икономиката. Всяка сделка над 5 млн. лв. се одобрява от Надзорния съвет на банката - има много строг контрол“, добави той.

„В банковата сфера моралът се измерва с числа. Банката внася дивиденти в държавата. Когато екипът ни влезе, в банката имаше около 2,4 млрд. лв. активи, за 2 години и половина са с 1 млрд. повече, нараснали са с близо 35%.", каза Мавродиев.

"Раздадените кредити са били 700 млн. лв., към днешна дата са отпуснати 1,7 млрд. лв. кредит за малки и средни предприятия“, коментира директорът на ББР в оставка. Стоян Мавродиев каза още, че ББР трябва да кредитира всички бизнеси, а големите компании не трябва да бъдат дискредитирани, защото създават много работни места и плащат високи данъци.
bTV