/ ББР
Всички, които разпространяват фалшиви новини за ББР, атакуват цялата банкова система, категоричен беше финансистът
Всички, които разпространяват фалшиви новини за ББР, атакуват цялата банкова система в България, заяви главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) по повод обвинения, че институцията е отпуснала кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма.

Горанов: Актуализацията на бюджета няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента

"Фалшивите новини, популистките обяснения, които се използват в момента с цел да бъде атакувано правителството и управлението на държавата в тази трудна ситуация, че едва ли не имало възможност за злоупотреби, това са абсолютно зловредни фалшиви новини", коментира той. ББР не раздава пари и кредити, категоричен беше Мавродиев, като поясни, че средставта се отпускат като подкрепа на банките - в случая за ликвидността на две конкретни банки. Става въпрос за фирма-клиент, която вече е изплатила един кредит към ББР и с която работят от години.

"Личният ни интерес" е да помогнем на банковия сектор. Осигуряваме ликвидност на двете банки", каза той. И обясни, че става въпрос за над 7500 компании, които са длъжници на двете банки, а средствата влизат директно в тези две търговски банки. "Ние помагаме на този ресурс отново да се върне като финансиране, да получат отсрочвания по кредитите си, предоговаряне на условия. Тепърва смятаме да продължим с тези операции. С тази операция се помага на банковия сектор", обясни за казуса Мавродиев.

БНБ: Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху кредитите

Директорът на ББР не скри, че му е напълно ясен "генезисът на това ожесточение" спрямо него, което в този случай тръгна от издания на кръга "Капитал".
"Тези кръгове и групи се опитват от години да атакуват както мен, така и институцията, в която работя. Преди беше атакувана КФН, сега ББР, заради това, че същите тези лица, са подсъдими за данъчни престъпления и пране на пари със запорирани имущества заради подписани лично от мен сигнали до главния прокурор", заяви Стоян Мавродиев, визирайки Иво Прокопиев, чието имущество бе запорирано от КПКОНПИ. "На говорителите на тези лица също им знаем мотива", добави банкерът.

"Въобще не съм изненадан от този негативен прочит за всяка една сделка, която прави ББР. Това не е първият път. Ако отворите различни статии, писани в последните години, те са си винаги в тази посока, търси се нещо, с което да се направи скандал. Аз вече не ги броя - това вече става условен рефлекс за определени медийни кръгове. Търсят се измислени, фалшиви скандали, които пречат на работата на институциите и създават още повече стрес и напрежение в хората", категоричен беше Стоян Мавродиев.

До дни ще стартира и програмата за подпомагане на малки и средни предприятия в кризата, за която ББР получи 700 млн. с актуализацията на бюджета. Мавродиев отново поясни, че не става въпрос за раздаване на пари и кредити, а за гаранция, предназначена за търговските банки, които ще ги отпускат. Освен това банкерът подчерта, че ББР и без тези средства има свой собствен ресурс, с който подкрепя фирмите през последните няколко години. "75 милиона е печалбата на банката. Ние сме нетен донор на бюджета и внасяме средства в него", изтъкна финансистът.

4 милиарда лева са отпуснатите заеми на компании в България, 2 милиарда са предоставени в подкрепа на политики на правителството политики, финансирани са над 10 хиляди стартиращи компании, отчете още банкерът. Раздадени са 2,5 милиарда лева кредити, отпуснати за малки и средни компании, а над над 2,2 милиарда евро е ресурсът, привлечен от международни финансови институции без гаранция от правителството.

Пакет от три вида мерки готви БНБ в условията на COVID-19

Управителният съвет е взел решение още по време на извънредното положение да предоставя заплатите си като дарение за малките болници в страната за подкрепа в борбата с коронавируса.
Апел ръководството е отправило и към служителите си, но това е по желание, поясни Мавродиев.