Владислав Горанов
Владислав Горанов / БГНЕС
Предлаганата актуализация на бюджета няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента, увери по време на дебатите на първо четене на промените в Закона за държавния бюджет финансовият министър Владислав Горанов.

Предложението на правителството предвижда бюджетният дефицит да достигне 3,5 млрд. лв., а таванът за поемане на нов държавен дълг да бъде увеличен от 2,2 млрд. лв. на до 10 млрд. лв.

Актуализацията на бюджета мина на първо четене през финансовата комисия

Горанов защити необходимостта от нов заем като изтъкна, че увеличаването на ликвидността е необходима в условията на паричен съвет.

"Моята основна задача от първия момент на кризата е да гарантирам, че държавата има достатъчна ликвидност, колкото и време да е нужно. Направих това с ваша помощ в началото на 2015 г. Предлагам подобна стратегия и сега - тя няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента", заяви Горанов, като апелира за подкрепа на тази стратегия. По думите му тя не е самоцел. "Поемането на дълг е един от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с вас можем да вземем всякакво решение. Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметките на БНБ, не можем да взимаме никакви решения", посочи финансовият министър.

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

"Ти не можеш да взимаш решения като нямаш пари. Колеги, дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи, след което вие ще вземете решение как да се изхарчат. Днес взимаме решение за 1,070 млрд. лв. - един милиард за Фонд "Безработица" и 70 млн. лв. за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансирането на лихвените разходи, ако те се увеличат", посочи Владислав Горанов.

Относно ролята на Българска банка за възстановяване и развитие, той обясни, че няма да се получи нито един лев трансфер към конкретен бенефициент, тъй като парите ще се предоставят от търговските банки, които по думите му най-добре познават клиентите си.

Финансовият министър информира, че очаква в няколко дни българската банкова общност да адаптира решенията, взети от европейския банков орган по отношение на правилата за отсрочване на кредити. По думите му тези нови правила ще помогнат и без намесата на Българската банка за развитие, за да се премине през първите няколко месеца на кризата.
БТА