Не се предвижда увеличение на данъците, възстановяването може да продължи до края на 2021
Правителството е разработило три сценария за държавния бюджет за 2020 година, като залага на най-лошия от тях, за да осигури допълнителни финансови буфери. Най-негативният сценарий предвижда до 3% спад на растежа на икономиката и финансово-икономическа криза до края на 2021 година. До актуализиране на бюджета за настоящата година се стигна заради пандемията от коронавирус и ефекта от нея върху световната икономика. 

"Одобрихме законопроект за допълнение и изменение на бюджета. Част от мерките, които налагат изменението на държавния бюджет за 2020 г., са свързани с одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за задържане на заетост - мярката 60 на 40. Глобалната несигурност прави все по-трудно прогнозирането за европейската и в частност българската икономика. Имаме достатъчно основание да смятаме, че предварително предвидените ръстове няма да се реализират. Разработили сме 3 сценария, разглеждаме най-негативния от тях, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината", каза финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

Кабинетът: Актуализираме бюджета и теглим заем до 10 милиарда (ВИДЕО)

"Предварително предвидените ръстове на бюджета няма да се изпълнят. Подготвяме се с фискални буфери. Фискалната рамка, която предлагам, е намаление на приходите 2,4 млрд и 1,07 млрд. увеличаване на разходите, свързани с лимита по националния дълг и финансиране на Фонд "Безработица", добави той. 

"Предлагам увеличение на лимита на националния дълг, за да се компенсира дефицита, общият размер на очаквания дефицит се очаква да достигне 3,5 млрд лева, 3 % от БВП. Ако към него добавят 700 млн. свързани с капитала на ББР, тогава ще има допълнително финансиране за 4,5 млрд. над предвидените разходи. Предлагаме увеличение на лимита на държавния дълг от 2,2 млрд. до 10 млрд., тоест 7,8 млрд. нов потенциален дълг" каза още той.

Шефът на БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите (ВИДЕО)

"Тези мерки идват да гарантират ликвидността и възможността на държавата да финансира здравната система и другите разходи, които възникват в кризата. Днес ще предложим тези изменения в Народното събрание. Надявам се до края на седмицата да имаме изменен закон за годишния бюджет. Най-негативният сценарий предвижда спад в икономиката с 3 %, а възстановяването се очаква в края на 2020 г. и началото на 2021 г. Ако кризата продължи повече от 3 месеца, възстановяването може да продължи до края на 2021 г. ", разясни още финансовият министър. 

"Не се разглеждат сценарии за преразглеждане на данъчната политика.Няма да има увеличение на данъците, дългът ще се връща от бюджета. Очаква се увеличение на безработицата с около 2 пункта", стана ясно още от думите на Горанов.
 
Днес предложението за актуализация на държавния бюджет ще бъде внесено в Народното събрание. „Говорили сме с коалиционните ни партньори, вярвам, че ще бъде подкрепено и до края на седмицата актуализацията ще бъде факт“, заключи финансовият министър.