/ БГНЕС
Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета за 2020 година. Заседанието на комисията бе проведено в пленарната зала на Народното събрание заради мерките срещу разпространението на новия коронавирус, а депутатите носеха предпазни средства. Актуализацията беше подкрепена от Патриотите и Движението за права и свободи, и мина с 13 гласа „за“, 6 „против“ и един „въздържал се.“

В 14 часа днес актуализацията на бюджета трябва да бъде разгледана и в пленарна зала. 

Пред депутатите Владислав Горанов изреди параметрите на актуализацията на бюджета за тази година. Те съдържат увеличение на държавния дълг от 2,2 млрд на 10 млрд. "За да се финансира дефицитът и за да се увеличи капитала на банката за развитие ще са необходими 4,2 млрд.лева, а останалата сума ще бъде буфер", стана ясно от думите му. Финансовият министър изрично посочи, че за всяка следваща стъпка ще бъде поискано съгласието на парламента. 

Очаква се спад на БВП от 3% в реално изражение през текущата година. Около 75% от потенциалния брой на заетите от отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Нивото на безработица се очаква да се покачи с около 2 процентни пункта спрямо 2019 г. до 6,2%.

В актуализацията на бюджета се променят и параметрите при основните данъци и приходите от социално-осигурителни вноски, като влошаването на приходите е в общ размер на около 2,44 млрд. лв. В документа е предвидено и увеличение на разходите по бюджета на ДОО (Фонд „Безработица“) с 1 млрд. лв., както и на лихвените разходи по държавния бюджет в размер на 70 млн. лв.

Очаква се износът на стоки и услуги общо ще спадне с повече от 16 на сто. По-слабите износ и вътрешно търсене ще ограничат и размера на вноса на стоки и услуги с 12,9%, като ефектът върху услугите ще е по-осезаем. Предвижда се спад в цените на повечето стоки, с изключение на храните и останалите стоки от първа необходимост, които не са засегнати от ограниченията, въведени заради Covid-19, става ясно от мотивите към законопроекта. Очаква се храните да поскъпнат с около 4 на сто.

Най-големият критик на предложените от Горанов промени в бюджета за 2020 година се оказа проф. Румен Гечев от БСП. Той обвини финансовият министър, че числата му стоят като подхвърлени. 

„Заложеният дефицит е 3,5 млрд. лв. Няма нужда да се обзалагаме, спадът на БВП ще е много по-голям. Защо искате да теглите 10 млрд. заем. Защо теглим нов заем, при положение, че вие твърдите, че имаме фискален резерв от 10 млрд., от които 5 млрд. лв. са неприкосновени, но имате 5 млрд. лв. свободни“, посочи проф. Гечев и допълни, че е възможно безработицата да е по-голяма от 4% и че актуализацията се прави без средносрочна рамка за следващите години. „Няма как безработицата да се увеличи сама с 2%, след като има лавина от регистрирани в бюрата по труда.“, каза още социалистът, който заяви, че в САЩ прогнозират безработица между 15-20%, такива били и европейските прогнози.

Според него програмата за подпомагане на бизнеса 60/40 също не е достатъчна за преодоляване на кризата и проблемите на бизнеса. Той посочи, че програмата ще работи при съотношение 75/25 в Румъния и 80/20 във Великобритания.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че парламентарната им група ще подкрепи актуализацията на бюджета, но и се съгласи с левицата, че приходите в него ще бъдат по-малко от предвидените.

„Ще подкрепим актуализацията на бюджета, имаме много аргументи. В условията на криза отказваме да сме неотстъпчиви с останалите институции в страната. Говорим за 7,8 млрд. вдигане на дълга, останалото е за плащането на падежи. 1,1 млрд. за фонд „Безработица“ не са само за мярката 60/40, а и за тези които ще останат без работа“, посочи Цонев.

Финансистът похвали и правителството, че мерките на правителството са разсрочени във времето и не се изсипват пари накуп без да се знае докога ще продължи кризата.

„На този етап смятаме, че мерките са достатъчни, в зависимост от срока ще трябва да се добавят нови мерки. Приветстваме, че парите не се изсипват наведнъж. Ние първия месец нямаме да имаме такъв шок, вторият месец е друга, третият също. Защото и хората, които отиват на борсата, ще им бъде платена заплатата през април. Не се изсипаха пари без да се знае мащаба и срока. Приветстваме този пестелив и разсрочен във времето ход. Затова ние подкрепяме тази стъпка, но ще очакваме и следващите стъпки“, заяви той.

Александър Сабанов от групата на Обединени патриоти също заяви, че като коалиционен партньор ще подкрепят актуализацията на бюджета. Той критикува опозицията в лицето на БСП, които един път питали защо да се тегли дълг от 10 млрд, като трябвали 4,2, а следващият път казвали, че парите няма да стигнат.

„Трябва правителството да има буфер. На много хора ще дойде ред да се помага. Нали никой не очаква, че ще свърши кризата и ще плеснем с ръце и всички ще тръгне. Икономиката ще са възстановява поне шест месеца. Всичко това е навързано“, предупреди Сабанов.