Марковски: Няма процедура за отзоваването на Стоянов от ЕП
Марковски: Няма процедура за отзоваването на Стоянов от ЕП / netinfo

Няма процедура, която да дава възможност за отзоваването на депутата от „Атака” Димитър Стоянов като наблюдател в Европейския парламент. Това каза в предаването „Денят” на „Дарик” адвокат Марин Марковски, който се яви като защитник на Стоянов пред Комисията по парламентарна етика. Адвокат Марковски коментира, че правилникът на Народното събрание не допуска той да защитава депутата и в пленарната зала, където се очаква да бъде обсъден въпросът в сряда.

По повод днешното решение на Комисията, която предложи на 40-тия парламент да преразгледа избора си на евронаблюдатели и да насрочи нов поименен избор за свои представители в Страсбург, адвокат Марковски коментира, че това е демонстрация на некомпетентност. „За мен това е обидно, това е забранено от процедурата”, каза защитникът на Димитър Стоянов и добави, че в случая става въпрос за спазване на правни принципи, но законът, правилникът на Народното събрание и на Европейския парламент не позволявали такова отзоваване.

Според Марин Марковски Етичната комисия е в „безобразно юридическо положение”, защото тя се събирала да порицае Димитър Стоянов за нарушени етични правила, но все още не е гласуван Етичен кодекс на депутатите. Те го обвиняват, че нарушава правило, което самите те не знаят какво е, добави адвокатът.

*Чуйте в звуковия файл интервюто с адвокат Марин Марковски