Мария Габриел
Мария Габриел / БГНЕС
25% от младежите в Европа имат намерение да развиват собствен бизнес, докато в България този процент е под 10 на сто. Това каза българският еврокомисар по иновациите и образованието Мария Габриел, по време на откриването на второто издание на инициативата „Тийноватор Стартъп Уикенд“, предаде "Фокус".

"Бъдете креативни, бъдете уникални. Вашата идея - не се страхувайте да я споделяте. Нито една идея, нито един талант не би могъл наистина да ни покаже потенциала и красотата си, ако той не е съпроводен с упорит труд", каза още Мария Габриел.

БСК: За 70% от бизнеса най-голямата пречка е дефицит на квалифицирана работна ръка


Във второто издание на инициативата участват повече от 300 ученици участват във второто издание на инициативата. София е домакин на "Стартъп уикенд за ученици от страната" за втора поредна година. В сблъсъка на идеи, представянето на бизнес начинания и състезанието - проектът ти да е сред най-добрите, участват гимназисти, освен от столицата, а и от Враца и Варна.

Децата, участващи в инициативата ще бъдат напътствани в своите бизнес начинания от гост-ментори, предприемачи или от училищните клубове, със съдействието на които ще моделират и презентират своите идеи.

В първия ден на форума учениците и менторите работят по формирането на своите идеи за стартиращи компании и подготвят техни презентации. На следващия ден проектите ще бъдат оценени от жури от инвеститори и първите проекти ще бъдат представени.

Програмата цели да насърчи учениците успешно да развиват собствени бизнес идеи и да прилагат полезните знания и умения по-нататък в живота си.
Агенция "Фокус"