Маргарита Попова обвини политиците за случая „Розово”
Маргарита Попова обвини политиците за случая „Розово” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За случая с изгонените от казанлъшкото село Розово сирийски бежански семейства е виновен не народът, а политиците и местната власт. Тази констатация направи вицепрезидентът Маргарита Попова в Клисура, където участва в честването на 138-та годишнина от Априлското въстание.

"Никой да не е посмял да хвърля прах върху народа и да набеждава обикновените хора, че мразят, че не могат да обичат, че не могат да се разбират с други хора, макар и различни, и че са готови едва ли не на насилие. Политиците са тези, които трябва да възпитават и да си вършат работата, те трябва да предвиждат опасностите и да ги предотвратяват", подчерта Попова.

Тя оправда реакцията на местните жители с напрегнатото всекидневие и с бедността, но определи поведението на местната власт като "лошо" и "нехристиянско".

Маргарита Попова подчерта, че съвсем наблизо до Розово сирийските бежанци са намерили топъл прием. „Има ли разлика между хората, между българския народ в едното село и в другото село? Няма!", подчерта вицепрезидентът.

По думите й страната ни не е била подготвена за бежанския въпрос.

Вицепрезидентът Маргарита Попова запали свещ в църквата "Свети Никола". Тя се преклони пред паметника на Никола Караджов и загиналите над 400 клисурци и присъства на възстановката на Априлското въстание в местността Зли дол, организирана от Националното дружество "Традиция".