„Воля” е част от следващия парламент. Първо да поздравим победителите. Тяхна е ролята за съставяне на кабинет, те си избират партньорите. Не сме се чували още, не сме водили разговори. Предполагам, че следващата седмица, ако имат желание, ще ни поканят”, коментира в предаването „Събуди се” по NOVA Веселин Марешки.

Преговори за властта - какво се договориха политическите сили?
 
„Няма как да участваме като подкрепящи, можем да сме само партньори в едно управление и да носим нашата отговорност”, допълни Марешки. Според него има три варианта за управление.

Ще успее ли Борисов да състави правителство и с колко партии? (ВИДЕО)

„Единият е изцяло европейският. Този, в който участват единствените евроатлантически ориентирани формации – ГЕРБ, ДПС и „Воля”. Това са единствените формации, които почтено излязоха пред избирателя – самостоятелно, със собственото си лице и програма, а не с безпринципни коалиции”, коментира Марешки. И подчерта, че ДПС е приета в Европа.

Марешки: Премиерско кресло би удовлетворило желанието ми да работя за България

Освен това добави, че ако ще участва в правителство, ще има коалиционно споразумение с ГЕРБ. „ГЕРБ определя партньорите. Само казвам, кой е проевропейският вариант”, заяви лидерът на „Воля”. Вторият вариант, според него, е коалиция между ГЕРБ и „Воля” „с подкрепа каквато успее да организира най-голямата партия”. Третият вариант, обясни Марешки, е с участието на „Атака”, ВМРО, НФСБ, което обаче било най -неприемливо за Европа.
 
nova.bg