/ nova.bg
"Ще настояваме преизчисляването на пенсиите и подкрепата за младите семейства и децата да започнат от 1 октомври. Месечно за бюджета преизчисляването на пенсиите струва около 80 млн. лв., а подкрепата за семействата - около 65 млн. лв. Финансовия министър обяви, че има събрани допълнително 1,5 млрд. лв. Тоест, бюджетът може да си го позволи". Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред журналисти в Кюстендил, където се срещна с граждани.

Манолова внесе предложение за 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. еднократна помощ за раждане на първо, второ и трето дете

"За три пленарни дни изпълнихме няколко обещания. Внесохме законопроектите за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. и за подкрепа на младите семейства с деца. Утре ще внесем и промени в Закона за ВиК, предвид предстоящото повишаване на цените на водата без това да води до подобряване качеството на услугата. Ще поставим на дневен ред и ревизиране на сметките за ток и парно", посочи Манолова.

Тя уточни, че предлагат увеличаване на майчинството през втората година на 60% от брутната заплата на майката, но не по-малко от минималната работна заплата. "Предвиждаме и еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете, съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. За второ и трето дете предлагаме 10 000 лв. еднократно, ако единият родител работи и се осигурява в последните две години", допълни Манолова.

"Предложихме и парламентът прие създаването на Комисия по ревизията и Комисия за разследване на полицейското насилие и незаконните подслушвания", каза още тя.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ предлагат увеличение на пенсиите и връщане на комисията по ревизията

По думите ѝ на срещата им с областния управител на Кюстендил са поели конкретни ангажименти за привличане на инвестиции в региона, възстановяване на напоителни системи и подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци, както и поставяне на темата с язовир Кюстендил.

"Наш ред е да работим и да оправдаем доверието. Успяхме да вкараме законопроектите в подкрепа на най-уязвимите. Офисът на "Изправи се.БГ" ще продължи да работи постоянно и гражданите ще могат да подават своите сигнали и предложения", заяви народният представител от Кюстендил Галина Таваличка.