/ БТА
"Абсолютно възможно е изборите, включително и 2 в 1, да бъдат проведени изцяло с машини. Има опити от ГЕРБ да бъде променян Изборният кодекс, за да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Важно е да не бъде отменяна стъпката на парламента изборите да са само с машини и тази възможност за честни избори да не бъде проиграна. Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред медиите в парламента.

"Ще се включим във всички разговори, които водят до сближаване на позициите на партиите извън ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. Трябва да покажем, че сме готови да отстъпим от партийните си интереси и его и да участваме в разговори за излъчване на кабинет. "Има такъв народ" и БСП отказват да участват в такива разговори. Топката е в президента дали да има нов кръг консултации без ГЕРБ и ДПС преди връчването на третия мандат", коментира Манолова. 

Тя допълни, че "от "Изправи се БГ! Ние идваме!" полагат усилия и съвсем осъзнато искат да бъде постигнато съгласие, да бъде направен компромис от политическите субекти, така че да бъде сформирано правителство".

Манолова посочи още, че на Председателския съвет днес не е решаван въпросът дали парламентарните и президентските избори да бъдат 2 в 1 или поотделно. "Ясно е само, че президентските избори трябва да бъдат насрочени в периода 24 октомври - 14 ноември. Не би следвало техническата част от организацията на изборите да бъде определяща за това кога да се проведат изборите, е казала тя относно спора между ЦИК и фирмата, която доставя машините за гласуване", уточни тя.

Относно поканата от БСП за разговори за актуализацията на бюджета, Манолова посочила, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще вземе участие.

"Тези консултации не могат да отменят правото на всеки народен представител и на всяка парламентарна група да направи собствени предложения. Ние ще предложим подкрепа и за други групи, извън медиците, Гранична полиция, пенсионерите, бизнеса, е казала тя и е дала пример със земеделските производители, горските служители и хората, които се борят с пожарите, младите семейства, така че да имат достатъчно подкрепа в условията на задаващи се три кризи", допълни тя.
БТА