Магистрати се обявиха против промени в Закона за съдебната власт
Магистрати се обявиха против промени в Закона за съдебната власт / DarikNews.bg, архив

Съюзът на съдиите в България, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите в България призовават народните представители да не подкрепят при второто гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт предложението, одобрено от правната комисия на Народното събрание, според което съдиите, прокурорите и следователите следва да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации. Това се посочва в позиция на организациите, разпространена до медиите.

Подателите на сигнали срещу магистрати - задължително и с ЕГН

"Считаме, че приемането на това предложение пряко ще засегне свободата на магистратите, като български граждани, на сдружаване и правото им на членство в организации за защита на професионалните права", пише в позицията.
Създаването на задължение по силата на закон да се декларира упражняване на произтичащите от посочените разпоредби, както и от Закона за съдебната власт права, представлява намеса в свободното им упражняване, смятат магистратите.

Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт

Достъпът от страна на Висшия съдебен съвет до информация за членския състав на съсловните организации създава предпоставки за неравнопоставено третиране на магистрати в зависимост от това дали те принадлежат към професионална организация и в коя от тях членуват, се посочва в позицията.

Източник: БТА