Подателите на сигнали срещу магистрати - задължително и с ЕГН
Подателите на сигнали срещу магистрати - задължително и с ЕГН / БГНЕС, архив

Подателите на неверни и клеветнически сигнали срещу магистрати - за незаконни доходи, конфликт на интереси, за непочтено поведение, което уронва престижа на съдебната власт или накърнява независимостта, трябва да носят отговорност по общия ред, когато засегнатият от твърденията им реши да търси удовлетворение. Това решиха депутатите от правната комисия днес и заличиха от законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) текста, според който лице, което е подало сигнал не може да носи отговорност, съобщава "Правен свят".

Кунева: Антикорупционният закон е добра мярка

Същевременно обаче те отидоха в другата крайност и по предложение на Христиан Митев от ПФ записаха в закона, че подателите на сигнал срещу магистрат трябва задължително да посочат в него не само името, адреса, телефона и имейла си , но и ЕГН-то си. Ако няма ЕГН, сигналът няма да бъде разглеждан, коментираха депутатите, защото всеки може да напише всякакво име и адрес, но валидно ЕГН се проверява лесно и бързо. За ЕГН като задължителен атрибут на сигнала гласуваха 9 членове на правната комисия в зала, която се предполага да е пълна с висококвалифицирани юристи.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

Не помогна и намесата на министър Екатерина Захариева, която поиска да направи уточнение още преди първото гласуване - към момента в българското законодателство няма нормативен акт, който за изисква посочване на ЕГН в сигнал - нито Наказателно-процесуалният кодекс за сигналите за престъпления, нито действащият Закон за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.