Магистралите в страната са в добро състояние
Магистралите в страната са в добро състояние / снимкa: Sofia Photo Agency

Републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия, съобщи за Дарик Дончо Атанасов, директор „Оперативен контрол" в Национална агенция „Пътна инфраструктура”.  Пътните настилки се обработват от службите, като по думите на Атанасов магистралите са в добро състояние. Само на прохода „Хаинбоаз” се е образувала дълга опашка от чакащи превозни средства, заради пускането на румънските тежкотоварни автомобили. Останалите проходи са проходими за движение. Ето какво още каза Дончо Атанасов:

 

Вече четвърто денонощие се борим със стихията. Можем да обезпечим безпрепятственото преминаване през старопланинските проходи. Има доста сериозни опашки за преминаването през „Хаинбоаз” поради пропускането на тежкотоварни автомобили от Румъния през Дунав мост.

 

На „Петрохан” след падането на лавините сме ограничили движението. Засега няма проблеми, днес не са падали лавини. Преминава се през прохода „Петрохан”, а основното задържане е на прохода „Хаинбоаз”. На 26 февруари спираме прохода „Хаинбоаз”, за да завършим окончателно строително-опасните работи за три-четири месеца и проходът вече да бъде един европейски проход.

 

Основният трафик се движи по направлението на магистрала „Хемус” през прохода „Витиня”. Магистралите са почистени идеално, някои места вече са сухи, обработени са с химикали. Заледени участъци могат да се появят при рязкото падане на температурите през нощта. В момента заледени участъци няма. Задръствания по Републиканската пътна мрежа няма. Днешните превалявания създадоха напрежение, но са взети всички мерки.

 

По-рано бе отменено бедственото положение в община Кнежа и в община Ловеч. То беше обявено в най-критичния ден на снежния ад – петък. Пътищата от Ловеч към 34-те села на общината вече са проходими. Без ток са все още отделни райони в селата Александрово, Дойренци, Йоглав и Дренов.

 

Автобуси днес не пътуват до селата Горно Павликени, Владиня и Хлевене, тъй като не могат да преминат по стръмни и заледени участъци от пътя. През двете денонощия на обявеното бедствено положение жителите на някои от селата в община Ловеч са получавали хляб и други хранителни продукти с помощта на военните и на "Гражданска защита". Те са оказвали помощ и на закъсали автомобили. До края на деня ще бъдат разчистени от падналия сняг и улиците в селата на общината, обеща кметът Минчо Казанджиев.

 

Без електрозахранване са 27 населени места в страната и без частично електрозахранване са 10 населени места. Без водоподаване са 20 населени места и четири все още са частично без вода, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Затворени са 27 пътни участъци в страната. Все още са откъснати от снегонавяванията 19 селища.

 

Спасителите на МИС са изтеглили закъсали по пътищата на страната пет автомобила. Водолазна група от Варна продължава издирването на изчезналите възрастна жена и дете на пет години при попадане в буйните води на река Двойница, община Бяла. Все още няма резултат от търсенето.  

 

Още за пътната обстановка можете да прочетете ТУК.