Отмениха бедственото положение в Кнежа и Ловеч
Отмениха бедственото положение в Кнежа и Ловеч / снимкa: Sofia Photo Agency

Отменено е бедственото положение в община Кнежа, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Плевен. То беше обявено в най-критичния ден на снежния ад – петък. Заповедта е на кмета Симеон Шарабански във връзка с овладяване на ситуацията и подобряване на обществения живот.

 

Към момента остава затруднено преминаването по пътя Еница – Чомаковци в граничната зона между общините Кнежа и Червен бряг.

 

Със съдействие на областния управител Цветко Цветков в района е изпратен тежък роторен снегорин на вонновъздушната база в Долна Митрополия, за да се разчисти пътя. МТЛБ на Пета шепченска бригада пък е изпратен, за да се подпомогне на екипите на ЧЕЗ да достигнат до критични места със снегонавявания и да отстранят повреди в електропреносната мрежа. Без ток остават девет селища в Плевенска област, без вода са все още 18 населени места.

 

Според Областната управа до довечера подаването на ток ще бъде възстановено. Екипи на ВиК работят по възстановяване и на водоподаването.

 

Без ток са и пет населени места във Великотърновска област продължават да са без ток заради аварии в електропреносната мрежа, съобщават от Гражданска защита. Селата се намират в Еленския балкан, където работата на аварийните екипи е затруднена заради големия сняг. Прекъсната телефонна мрежа има само в едно село – Теменуга, община Стражица. Няма селища без вода, не са постъпвали сигнали и за бедстващи хора или тежки пътни инциденти в областта, увериха от "Гражданска защита".

 

Отменено  е бедственото положение в община Ловеч, което беше въведено заради обилния снеговалеж и навяванията по пътищата, съобщиха от общинската администрация. Пътищата от Ловеч към 34-те села на общината вече са проходими. Без ток са все още отделни райони в селата Александрово, Дойренци, Йоглав и Дренов.

 

Автобуси днес не пътуват до селата Горно Павликени, Владиня и Хлевене, тъй като не могат да преминат по стръмни и заледени участъци от пътя. През двете денонощия на обявеното бедствено положение жителите на някои от селата в община Ловеч са получавали хляб и други хранителни продукти с помощта на военните и на "Гражданска защита". Те са оказвали помощ и на закъсали автомобили. До края на деня ще бъдат разчистени от падналия сняг и улиците в селата на общината, обеща кметът Минчо Казанджиев.

 

Обстановката в страната постепенно се нормализира, съобщават от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации (МИС). 

Спасителните екипи са изтеглили закъсали по пътищата 182 автомобила, от които 12 автобуса. Спасителен екип на Министерството на извънредните ситуации от Варна и днес ще продължи издирването на изчезналите във водите на река Двойница, община Бяла, Варненска област възрастна жена и дете на 5 години.

 

Още за обстановката в страната